2p

Szijjártó Péter szerint olcsón.

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodás minden részletéről, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével.

"Minden részletében, minden kérdésében megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül"

- mondta Szijjártó.

Ennek a szerződésnek az alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába. A megállapoidás 10+5 évre szól, 10 év után van lehetőség a vásárolt mennyiség megváltoztatására.

Szijjártó évi 4,5 milliárd köbméter gáz leszállításában állapodott meg Millerrel, ebből 3,5 milliárd köbméter déli irányból, Szerbián keresztül, az október elsején üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül érkezik majd, a maradékot Ausztria irányából kapjuk.

A gáz ára "jóval kedvezőbb" lesz, mint amit a most lejáró szerződésben annak idején megállapítottak. Ez lehetővé teszi a "rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását", mondta Szijjártó.

Az előző hosszú távú gázszállítási megállapodást 1995-ben kötöttük Oroszországgal, az jár le épp most.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!