TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.

Míg korábban a kormány fontosnak tartotta, hogy a járvány terjedésével kapcsolatban plusz teamet hozzon létre a tudományért felelős miniszter munkájának segítésére és a pandémia tudományos vizsgálataira, most a törvénymódosítás miatt úgy tűnik, ettől szeretne inkább eltekinteni. Még akkor is, ha a második hullám meredeken felfelé ívelő szakaszában vagyunk, ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos fogalmaz az Operatív Törzs napi tájékoztatóin.

Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzssel kezdte a napját. Fotó: mti Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök az Operatív Törzssel kezdte a napját. Fotó: mti

A módosítás szerint:

„a járvány terjedési dinamikájának előrejelzése esetében szükségtelen önálló adatfeldolgozási jogviszonyt létrehozni.”

A változtatást azzal indokolja a törvénymódosítás, hogy az Operatív Törzs önmaga is képes erre a feladatra:

„mert a járvány felszámolására tett intézkedések és az egészségügyi válsághelyzeti ellátás összehangolásért felelős, tárcaközi testület saját akciócsoportjai keretében képes kialakítani olyan elemző csoportot, amely adatfeldolgozási jogviszony nélkül is megfelelően, az Operatív Törzs utasításainak megfelelően tudja a szükséges modellezéseket végrehajtani.”

Az adatfeldolgozási jogviszony kizárólag az adatkezelő megbízásából kezel személyes adatokat. Az adatfeldolgozónak az adatkezelővel szembeni kötelezettségeit szerződésben vagy más jogi aktusban kell meghatározni. Például a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mi történik a személyes adatokkal a szerződés megszűnte után.

Ezzel a kormány célja az, hogy az Operatív Törzs által megismert személyhez köthető adatok ne kerüljenek külső szereplőkhöz, azok álnevesítése és elemzése az Operatív Törzs szervezetén belül legyen megoldható. Így a korábbi, egészségügyi törvényben rögzített passzust a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal egyeztetve elhagyják.

E módosítással a kormány úgy tűnik, egyrészt nem szeretne több járványelemző szakértőt bevonni a jelenlegi helyzetben, mert teljes mértékben elégedett az Operatív Törzsben zajló járványügyi munkával. Másrészt minden eszközzel védi a járványügyi adatokat, amelyre reagálva a Demokratikus Koalíció például törvényjavaslatot fog benyújtani, hogy a kormány szolgáltasson kerületre bontott konkrét járványügyi adatokat az önkormányzatoknak. Mint közleményükben írják: a kormány minden esetben megtagadta az adatszolgáltatást, Sára Botond bukott fideszes polgármester a fővárosi kormányhivatal vezetőjeként pedig azzal indokolta a kormányzati titkolózást, hogy nincs járványügyi veszélyhelyzet, ezért nem adhatják ki a járványügyi adatokat.

A kormány viszont a fenti módosításával megsemmisíti azt a kitételt, amely szerint az Operatív Törzs munkáját segítendő tudományos elemzések elkészítéséhez a kormányzati tudománypolitikáért felelős minisztert adatfeldolgozóként vette volna igénybe a kormány, ehhez tudományos munkacsoportot is létrehozhatott volna, amiben az egészségügyért felelős miniszter is részt vett volna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.