<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Gulyás Gergely miniszter nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre csökken a személyi jövedelemadó mértéke. Erről lapunk kérdésére beszélt a mai Kormányinfón.

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban tette közzé versenyképességi csomagját, melynek sarkalatos eleme az szja 10 százalék alá csökkentése. Vagyis, hogy legyen egy számjegyű az adókulcs. Matolcsy György jegybankelnök régóta szorgalmazza ezt a lépést, szerinte ez versenyképességi szempontból fontos: az alacsonyabb elvonás több nettó bért jelent a dolgozóknak, így több lesz az elkölthető jövedelem, pörög a fogyasztás.

A kormány részéről rendre megfontolásra érdemesnek tartották ezt a javaslatot, de a kulcs még mindig 15 százalék. A 6 százalékpontos vágás ugyanis több százmilliárd forint bevétel kiesését okozná a költségvetésnek: a számításokban 600-700 milliárd forintot jeleztek.

Most a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette kérdésünkre, hogy bár jó lenne csökkenteni az szja-t, de erre nincs mozgástér a büdzsében. Sőt, szavai alapján 6 százalékpontnál kisebb vágásra sincs mód: mint fogalmazott, nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre egyáltalán csökken az szja. Mivel már folyamatban van a 2020-as költségvetés tervezése, vélhetően a kormány ülésén már tárgyalt főbb fiskális irányvonalak ismeretében mondhatta, amit mondott.

Nem hozott jó híreket a miniszterNem hozott jó híreket a miniszter

Kérdésünkre kiderült továbbá, hogy még nem készült el az uniós átlagot kétszeresen meghaladó gazdasági bővülést megalapozó stratégia, aminek a készültét év eleji tájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás szerint tavasszal sor kerül erre, de előbb meg kell várni az első negyedéves gazdasági adatokat, amelyek áprilisra már a Pénzügyminisztérium rendelkezésére állnak.

A mimiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható szakértői elemzések is arra figyelmeztetnek, hogy idén egy kisebb válság is kitörhet, akár már szeptemberben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.