2019. március 7. 12:02

Gulyás Gergely miniszter nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre csökken a személyi jövedelemadó mértéke. Erről lapunk kérdésére beszélt a mai Kormányinfón.

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban tette közzé versenyképességi csomagját, melynek sarkalatos eleme az szja 10 százalék alá csökkentése. Vagyis, hogy legyen egy számjegyű az adókulcs. Matolcsy György jegybankelnök régóta szorgalmazza ezt a lépést, szerinte ez versenyképességi szempontból fontos: az alacsonyabb elvonás több nettó bért jelent a dolgozóknak, így több lesz az elkölthető jövedelem, pörög a fogyasztás.

A kormány részéről rendre megfontolásra érdemesnek tartották ezt a javaslatot, de a kulcs még mindig 15 százalék. A 6 százalékpontos vágás ugyanis több százmilliárd forint bevétel kiesését okozná a költségvetésnek: a számításokban 600-700 milliárd forintot jeleztek.

Most a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette kérdésünkre, hogy bár jó lenne csökkenteni az szja-t, de erre nincs mozgástér a büdzsében. Sőt, szavai alapján 6 százalékpontnál kisebb vágásra sincs mód: mint fogalmazott, nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre egyáltalán csökken az szja. Mivel már folyamatban van a 2020-as költségvetés tervezése, vélhetően a kormány ülésén már tárgyalt főbb fiskális irányvonalak ismeretében mondhatta, amit mondott.

Nem hozott jó híreket a miniszter Nem hozott jó híreket a miniszter

Kérdésünkre kiderült továbbá, hogy még nem készült el az uniós átlagot kétszeresen meghaladó gazdasági bővülést megalapozó stratégia, aminek a készültét év eleji tájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás szerint tavasszal sor kerül erre, de előbb meg kell várni az első negyedéves gazdasági adatokat, amelyek áprilisra már a Pénzügyminisztérium rendelkezésére állnak.

A mimiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható szakértői elemzések is arra figyelmeztetnek, hogy idén egy kisebb válság is kitörhet, akár már szeptemberben.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Raiffeisen Bank ajánlata szerint a törlesztőrészlet 60 043 forint, a THM pedig 8,38 százalék, a K&H Bank személyi kölcsöne pedig 60 100 forintos törlesztőrészlettel és 8,12 százalékos THM-mel vehető vel. A Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!