2019. március 7. 12:02

Gulyás Gergely miniszter nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre csökken a személyi jövedelemadó mértéke. Erről lapunk kérdésére beszélt a mai Kormányinfón.

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban tette közzé versenyképességi csomagját, melynek sarkalatos eleme az szja 10 százalék alá csökkentése. Vagyis, hogy legyen egy számjegyű az adókulcs. Matolcsy György jegybankelnök régóta szorgalmazza ezt a lépést, szerinte ez versenyképességi szempontból fontos: az alacsonyabb elvonás több nettó bért jelent a dolgozóknak, így több lesz az elkölthető jövedelem, pörög a fogyasztás.

A kormány részéről rendre megfontolásra érdemesnek tartották ezt a javaslatot, de a kulcs még mindig 15 százalék. A 6 százalékpontos vágás ugyanis több százmilliárd forint bevétel kiesését okozná a költségvetésnek: a számításokban 600-700 milliárd forintot jeleztek.

Most a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette kérdésünkre, hogy bár jó lenne csökkenteni az szja-t, de erre nincs mozgástér a büdzsében. Sőt, szavai alapján 6 százalékpontnál kisebb vágásra sincs mód: mint fogalmazott, nem fogadna nagy tétben arra, hogy jövőre egyáltalán csökken az szja. Mivel már folyamatban van a 2020-as költségvetés tervezése, vélhetően a kormány ülésén már tárgyalt főbb fiskális irányvonalak ismeretében mondhatta, amit mondott.

Nem hozott jó híreket a miniszter Nem hozott jó híreket a miniszter

Kérdésünkre kiderült továbbá, hogy még nem készült el az uniós átlagot kétszeresen meghaladó gazdasági bővülést megalapozó stratégia, aminek a készültét év eleji tájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás szerint tavasszal sor kerül erre, de előbb meg kell várni az első negyedéves gazdasági adatokat, amelyek áprilisra már a Pénzügyminisztérium rendelkezésére állnak.

A mimiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható szakértői elemzések is arra figyelmeztetnek, hogy idén egy kisebb válság is kitörhet, akár már szeptemberben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.