2018. április 3. 14:42
MTI

A piaci szereplők reményei szerint az új amerikai kamatláb megbízhatóbbnak bizonyul majd egy hosszú és bonyolult átállás után.

A New York-i Federal Reserve egy új amerikai referenciakamatot vezet be, hogy lehetőség szerint ezzel váltsák majd fel a londoni bankközi kamatlábat (Libor). A piaci szereplők reményei szerint az új amerikai kamatláb megbízhatóbbnak bizonyul majd egy hosszú és bonyolult átállás után.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) New York-i ága kedden kezdi el közölni az egynapos fedezett hitelkamatot (Secured Overnight Financing Rate/SOFR) első lépéseként egy több évre elnyúló tervnek, amelynek révén mind több származékos termék és ügylet árfolyamának megállapításában használnák az új kamatlábat a Libor helyett. A SOFR megállapításához az egynapos repóügyleteket veszik alapul, ennek a piacnak a beágyazottságát és erejét jól jelzi, hogy napi 800 milliárd dollár értékben kötnek ügyleteket rajta.A Libor - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába. A manipulálási botrány kirobbanása, 2012 óta a Libor addig gyakorlatilag szabályozatlan megállapítási mechanizmusának ellenőrzését és eljárásrendjét is rendkívüli mértékben megszigorították, és 2021 végén ki is vezetik.

Az amerikai felügyeleti hatóságok vezetői, köztük Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke igyekszik csökkenteni a piacok függőségét a Libortól, amelyet egyre kevesebb hitelnél használnak irányadó kamatlábként. A hatóságok szerint rendszerszintű kockázatokat jelent, ha megszüntetik a Libor közlését.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.