2018. április 3. 14:42
MTI

A piaci szereplők reményei szerint az új amerikai kamatláb megbízhatóbbnak bizonyul majd egy hosszú és bonyolult átállás után.

A New York-i Federal Reserve egy új amerikai referenciakamatot vezet be, hogy lehetőség szerint ezzel váltsák majd fel a londoni bankközi kamatlábat (Libor). A piaci szereplők reményei szerint az új amerikai kamatláb megbízhatóbbnak bizonyul majd egy hosszú és bonyolult átállás után.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) New York-i ága kedden kezdi el közölni az egynapos fedezett hitelkamatot (Secured Overnight Financing Rate/SOFR) első lépéseként egy több évre elnyúló tervnek, amelynek révén mind több származékos termék és ügylet árfolyamának megállapításában használnák az új kamatlábat a Libor helyett. A SOFR megállapításához az egynapos repóügyleteket veszik alapul, ennek a piacnak a beágyazottságát és erejét jól jelzi, hogy napi 800 milliárd dollár értékben kötnek ügyleteket rajta.A Libor - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába. A manipulálási botrány kirobbanása, 2012 óta a Libor addig gyakorlatilag szabályozatlan megállapítási mechanizmusának ellenőrzését és eljárásrendjét is rendkívüli mértékben megszigorították, és 2021 végén ki is vezetik.

Az amerikai felügyeleti hatóságok vezetői, köztük Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke igyekszik csökkenteni a piacok függőségét a Libortól, amelyet egyre kevesebb hitelnél használnak irányadó kamatlábként. A hatóságok szerint rendszerszintű kockázatokat jelent, ha megszüntetik a Libor közlését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.