1p

Ha a piacról vette volna a gázt az MVM, jóval olcsóbb lett volna, mint az oroszoktól vásárolt.

A Népszava a KSH friss adatai alapján számolta ki, mekkora felárral kapja Magyarország a piaci árhoz képest az orosz gázt. Emlékezhetünk, a hosszútávú megállapodás 2021 őszi megkötésekor mind Vlagyimir Putyin, mind a magyar illetékesek arról beszéltek, hazánk jóval olcsóbban juthat majd így gázhoz.

Ehhez képest idén januárban a Népszava számításai szerint

nagyjából 9 százalékos felárral adta el Oroszország az MVM-nek a gázt, köbméterenként ugyanis 494 forintra jön ki az ár, miközben az irányadó tőzsdei árak 455 forintos árat adnak ki.

Ez azt jelenti, hogy a januárban vásárolt 440 millió köbméteres mennyiségért összességében 112 milliárd forintos felárat fizetett Magyarország az orosz gázra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!