2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Két forró témáról is beszélt Király Béla kollégánk hétfőn a Trend FM műsorában. Az egyik az aktuális helyzetben a gázellátás lehetséges nehézsége volt. A múlt héten felrobbantott Északi Áramlat 1-es vezeték miatt ugyanis Nyugat-Európa ellátása elvileg ugyan nehezebb lesz, a gyakorlatban viszont az oroszok egy ideje nem küldtek ezen a vezetéken gázt, így valós kiesésről nem beszélhetünk. Az uniós országok eredményesen pótolták eddig a kieső mennyiséget, köszönhetően annak, hogy a korábbiaknál sokkal több LNG érkezett Nyugat-Európába, de növelte a szállításait Norvégia, Azerbajdzsán és az észak-afrikai térségből is a korábbiaknál több gáz érkezett. Ezek és a sérült vezetékek miatt az oroszok pozíciója sokkal kisebb lett, és a zsarolási potenciáljuk is csökkent. Ráadásul a következő években aligha fogják tudni a most elvesztett pozícióikat visszaszerezni, hiszen az egy évvel korábbi 40 százalékos szinthez képest mostanra csupán az európai ellátás 7-9 százalékát biztosítják az oroszok.

A fentiek mellett szóba került az újabb uniós szankciós csomag, amely ugyan tartalmaz energetikai pontokat, azok a propagandában szereplő területeket nem érinti. Így amennyiben elfogadják a nyolcadik szankciós csomagot, a földgáz importját és a polgári célú atomenergiát ez sem fogja korlátozni. A magyar ellátásbiztonság szempontjából az uniós szankcióknál sokkal nagyobb kockázatot hordoz az, hogy a hazai fogyasztás csökkentése kapcsán nem történtek hatékony lépések, és például a magyarországi épületállomány továbbra is nagyon pazarló. Rengeteget lehetne azon például spórolni, ha a hazai lakások energetikailag felújítanák és leszigetelnék.

A teljes adás itt hallgatható meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!