<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egyelőre csak figyelmeztetik a dolgozókat és a látogatókat, az Országgyűlés is ülésezik a jövő héten, de Kövér László már kért egy protokollt arra az esetre, ha súlyosbodik a fertőzésveszély.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a koronavírus-fenyegetés miatt takaréklángra kapcsolt az Európai Parlament (EP), miszerint három hétig csupán a jogalkotó tevékenységre korlátozzák a munkát, jelentősen korlátozva a hozzáférést az intézményhez - írta laptársunk, a Privátbankár.hu.

A korlátozások legkisebb mértékben a jogalkotói munkát érintik. Így a parlament megtartja jövő heti strasbourgi plenáris ülését, és a minimum három hetes időszak alatt a szakbizottságok és az EP vezető döntéshozatali testületei is zavartalanul ülésezhetnek. Hasonlóan az újságírók számára is szavatolják a korlátlan hozzáférést az EP épületeihez. 

Nem tartanak szemináriumokat, meghallgatásokat, konferenciákat, kulturális eseményeket és kiállításokat és fogadásokat sem. A képviselőket arra kérik, hogy a következő három hétben ne fogadjanak az intézmény falai között látogatócsoportokat sem.

Fokozott higiéniai normák 

Magyarországon még nem ekkora a készültség. Megkerestük az Országgyűlés Sajtóosztályát, hogy megtudjuk, terveznek-e vagy már életbe léptettek az EP-hez hasonló intézkedéseket.

Ólomablakok az Országház Kossuth Lajos tér felőli folyosóján (MTI Fotó: Illyés Tibor)Ólomablakok az Országház Kossuth Lajos tér felőli folyosóján (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Tájékoztatásuk szerint egyrészt figyelmeztetik a hivatali dolgozókat és az Országházba érkező látogatókat a „higiéniai normák fokozott betartására”, valamint fertőtlenítik a látogatói útvonalat is. Emellett folyamatosan nyomon követik az operatív törzs tájékoztatásait és a népegészségügyi hatóságok intézkedéseit is.

Kövér László házelnök a mai házbizottsági ülésen elhangzott felkérésének megfelelően pedig az Országgyűlés Hivatala haladéktalanul kidolgozza azt a protokollt, amelyet követni kell amennyiben a fertőzésveszély ezt indokolja – közölték.

Összeül a parlament

Az Országgyűlésben sem áll le a munka. A parlament honlapjára csütörtök délután felkerült az Országgyűlés tavaszi ülésszakának következő napirendje, eszerint március 9-én és 10-én, jövő hét hétfőn és kedden is ülésezni fog a parlament.

Kérdés, hogy a vírus miatt most mi az irányadó a minisztereknek számára, esetleg le kell mondaniuk a külföldi útjaikat. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.