2018. április 6. 13:03
mfor.hu

A K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid nemzetközi hatásokkal magyarázza a hazai ipar fejlődésének mérséklődését.

Februárban 4,1 százalékos éves növekedést ért el a magyar ipar, a szezonálisan és naptárhatással korrigált adatok szerint a havi szintű növekedés pedig 0,5 százalékos volt. A februári adatok lassulást jelentenek, ugyanis januárban az éves növekedés közel 7 százalékot tett ki, decemberhez képest pedig 1,5 százalékos volt a bővülés.

A K&H Bank  pénteki közleménye idézi Németh Dávid, a bank vezető elemzőjének véleményét, aki szerint a magyar ipar teljesítménye függ a nemzetközi környezettől. Márpedig a februári német ipari adatok gyengére sikerültek, ott az éves növekedés 2,6 százalékra lassult a januári 6,3 százalékról. Ez óvatosságra ad okot magyar szempontból, mivel Magyarországnak Németország a legnagyobb kereskedelmi partnere. A nemzetközi porondon további kockázatot jelentenek a jövőben Donald Trump amerikai elnök eddig bejelentett és tervezett intézkedései, amelyek feszültséget kelthetnek a globális kereskedelemben.

Ugyanakkor pozitív hatással lesznek a magyar ipar teljesítményére a következő 1-2 évben kiépülő új - többek között járműipari - gyártókapacitások. A szakember szerint a jelenlegi kilátások alapján 2018-ban a magyar ipar 5 százalék körüli emelkedésre lehet képest.