<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége szerint a mutató nem fogja meghaladni az 5 százalékot.

Tömeges elbocsátások nem várhatók, legfeljebb 5 százalék lehet a munkanélküliségi ráta 2023-ban – közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az infláció okozta forgalomcsökkenés a kiskereskedelmet és az ehhez kapcsolódó logisztikát érinti, ám az ipari termelés nem esik vissza, mert az ellátási láncok felborulása miatt még mindig jelentős a lemaradása. Lehet ugyan, hogy egyes cégeket működésképtelenné tesz az energiaköltségek emelkedése, de ez is csak elhanyagolható hatással lehet a munkaerőpiacra – írták.

A szövetség szerint akkor fenyeget a bezárás, ha a termelési szerkezet elavult, nincs elég tőke korszerűsítésekre, energiahatékonysági beruházásokra. A vállalkozások hatékonysága, a működési költségek növekedése a jövő évi béremeléseket is befolyásolhatja. A magasabb bérsávokban kisebb emelés is elég lehet, de a cégek döntéshozóinak ügyelniük kell arra, hogy a bérkategóriák ne csússzanak össze – olvasható a közleményben.

(MTI)