1p

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége szerint a mutató nem fogja meghaladni az 5 százalékot.

Tömeges elbocsátások nem várhatók, legfeljebb 5 százalék lehet a munkanélküliségi ráta 2023-ban – közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az infláció okozta forgalomcsökkenés a kiskereskedelmet és az ehhez kapcsolódó logisztikát érinti, ám az ipari termelés nem esik vissza, mert az ellátási láncok felborulása miatt még mindig jelentős a lemaradása. Lehet ugyan, hogy egyes cégeket működésképtelenné tesz az energiaköltségek emelkedése, de ez is csak elhanyagolható hatással lehet a munkaerőpiacra – írták.

A szövetség szerint akkor fenyeget a bezárás, ha a termelési szerkezet elavult, nincs elég tőke korszerűsítésekre, energiahatékonysági beruházásokra. A vállalkozások hatékonysága, a működési költségek növekedése a jövő évi béremeléseket is befolyásolhatja. A magasabb bérsávokban kisebb emelés is elég lehet, de a cégek döntéshozóinak ügyelniük kell arra, hogy a bérkategóriák ne csússzanak össze – olvasható a közleményben.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!