3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Májusban az export értéke 13 milliárd eurót tett ki, szemben a 11,9 milliárd eurós importtal, ez 6,2 százalékos növekedésnek és 4,8 százalékos csökkenésnek felel meg. 

2023. májusban a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte a részletes külkereskedelmi adatokat kedden a KSH. 

Májusban az export értéke 13 milliárd euró (4859 milliárd forint) volt, szemben az import 11,9 milliárd euró (4441 milliárd forint) összegével. Euróban az export értéke 6,2 százalékkal nőtt, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent.

Az autóipar is hozzájárult az export bővüléséhez és a külkereskdelmi mérleg javulásához. Fotó: Audi Hungária
Az autóipar is hozzájárult az export bővüléséhez és a külkereskdelmi mérleg javulásához. Fotó: Audi Hungária

A legrissebb részletes adatokból az is látszik:

  • A gépek és szállítóeszközök 2022. májusi áron számított kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, behozatala nem változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel negyedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben és behozatalban pár százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene alig változott, míg importvolumene több, mint negyedével nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban nem változott az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalt nem befolyásolta.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 2,9, importvolumene 5,9 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 2,3 százalékponttal járult hozzá a teljes volumencsökkenéshez.
  • Az energiahordozók exportvolumene 21, importvolumene 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomnövekedés a kivitelnél a kőolaj és kőolajtermék, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét exportban 0,9 százalékponttal növelték, importban a csökkenés mértékét 1,8 százalékponttal mérsékelték.
  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 9,3, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban és importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumencsökkenés a teljes exportra 0,7 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal fokozta.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!