2018. szeptember 6. 10:42

A belső kerületekből kitiltott beerbike-osok a Népszigetre mentek. Most onnan is száműznék őket.

A XIII. kerületi önkormányzat csütörtöki testületi ülésének egyik napirendi pontja a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet módosítása. Igaz, hogy legutóbb március 14-én módosítottak rajta, most egy "eddig nem szabályozott, közösségi érdekeket sértő magatartás megjelenése" miatt ismét hozzá kell nyúlni a rendelethez. A problémát a sörbiciklisek jelentik.

"A sörbiciklik belső kerületekből történő kitiltása után a szervezők új helyszíneket kerestek, ahol tevékenységüket folytatni tudják. A Népszigetet látogató és annak környezetében élő lakosság jelezte, hogy pihenésüket, kikapcsolódásukat teszi lehetetlenné az új szórakozási forma a sörbiciklik ("beerbike") megjelenése a területen." - írja előterjesztésében dr. Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője.

Az önkormányzathoz a zajhatások, szemetelés, környezetszennyezés miatt fordultak bejelentéssel a panaszosok.

"Az eszközt hajtók szeszesitalt fogyasztva hangoskodnak, és magatartásukkal felháborodást keltenek a lakosságban. A sörbiciklik használata veszélyt jelent a közterületek használóira, gyalogosokra és a közlekedés többi résztvevőjére. A tevékenység átlépi a közösség által eltűrni köteles határt" - olvasható az előterjesztésben.

A rendeletmódosítással önállóan bírságolhatóvá tennék azt, aki ilyen járművet alkoholfogyasztás céljából más rendelkezésére bocsát, illetve azokat is, akik a jármű hajtásában vagy vezetésében tevékenyen részt vesznek, vagy azt segítik. Ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor természetes személyeket 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak, jogi és nem természetes személyeket akár 2 millióssal is. A helyszínen 50 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak a renitensek.

Idén már több kerület is úgy döntött, elég volt a sörbiciklisekből. Mostanáig Terézváros, Zugló, Lipótváros és Óbuda is száműzte a bulizó sörbicikliseket.