4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar hatóságok ismét blokkolják a legnagyobb online sportfogadási oldalakat, mint a bet365, az Unibet vagy a Betfair. A játékosok védelme a cél, de mellesleg a NER-vállalkozók járnak jól.

Érdekes időzítéssel ismét blokkolni kezdték az illegálisnak mondott nemzetközi online sportfogadási oldalakat a magyar hatóságok. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) hirdetményben közölte szeptember 7-én, hogy letiltja például a bet365, az Unibet és a Betfair honlapját, ami azt jelenti, hogy magyarországi IP-címről nem érhetőek el ezek a világszerte ismert sportfogadási oldalak.

Az időzítés pedig azért érdekes, mert a hatóság június végén jelentette be, hogy a bankokkal együttműködve megkezdi az illegális szerencsejátékokkal összefüggő bankszámlák pénzforgalmi blokkolását, vagyis az engedély nélküli szerencsejáték-oldalakkal kapcsolatos be- és kifizetések korlátozását júliusától. A magyar bankok a törvénysértő szerencsejáték oldalakra irányuló bankkártyás fizetéseket pedig visszautasítják.

A hivatalos magyarázat szerint az SZTFH-nak csak a játékosok védelme a célja.

Az ilyen oldalak amellett, hogy nem vetették alá magukat a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírásoknak, a játékosok személyes és banki adatainak védelmét sem biztosítják

- indokolt a hatóság, amely megígérte: folyamatosan ellenőrzi fogják az illegális online szerencsejátékokat, és az ellenőrzések alapján bírságot fognak kiszabni, illetve elrendelik az érintett honlapok blokkolását.

A Tippmixpro legális kínálata. Fotó: mfor.hu
A Tippmixpro legális kínálata. Fotó: mfor.hu

Ennek jött el most az ideje. Legálisan fogadni természetesen csak a NER sportfogadási oldalain lehet. Lapunk írta meg júliusban, hogy hatalmas lett a verseny az online sportfogadás százmilliárdos piacán: vége van ugyanis az állami Szerencsejáték Zrt. monopóliumának, mert Habony Árpád és Garancsi István cége, az LVC Diamond Kft. megkapta az állami engedélyt. A budapesti kaszinókat is üzemeltető cégnek a vegas.hu oldalán így már különböző sporteseményekre is lehet fogadni, miközben a külföldi riválisokat hatóságilag blokkolják.

Persze nem olyan egyszerű dolog a blokkolás és a külföldi fogadóirodák is tapasztaltak már a kérdésben: számos alternatív linkjük létezik és bármikor létre tudnak hozni újakat, amelyekről a játékosok most is elérhetik az oldalakat, így a letiltásnak csak korlátozottak lehetnek az eredményei. A játékosok nem kis részének pedig megér némi kockázatot, hogy ezeket válassza, mert gyakran nagyobb nyereményért, többfajta sporteseményre, jobb szolgáltatás mellett lehet náluk fogadni.

Ezt a blokkolási harcot még a NAV kezdte el 2014 környékén: ipari mennyiségben kezdték el gyártani a határozatokat az illegális online szerencsejátékok ellen. A fogadóirodák viszont jogi útra terelték a dolgot és nyertek is a magyar állam ellen. A Kúria 2018-ban mondta ki, hogy

  • a bet365-nek nyilvános koncessziós tender kiírásának hiányában, kizárólag megbízható szerencsejáték-szervezőkénti ajánlattétel útján volt lehetősége belépni a magyar távszerencsejáték-piacra. A felperes azonban nem rendelkezett a magyar piacon tízéves szolgáltatói múlttal, így nem minősülhetett volna megbízható szerencsejáték-szervezőnek.
  • az a szabályozás, amely a megbízható szerencsejáték-szervezővé történő minősítéshez legalább tíz éven keresztül szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenység folytatását igényli a tagállam területén, eltérő bánásmódot valósít meg, amennyiben az hátrányosan megkülönbözteti a másik tagállamokban letelepedett szerencsejáték-szervezőket az érintett nemzeti szervezőkhöz képest, amelyek könnyebben teljesíthetik az említett feltételt.

Vagyis a blokkolás a szolgáltatások szabad mozgását rögzítő EU-s jogszabállyal ellentétes volt, ezért a letiltásokat fel kellett oldani. Az SZTFH azonban most megint blokkolni kezdett, kérdés, hogy a nemzetközi cégek erre mit lépnek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!