<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nőtt a vendégek száma a magyarországi szálláshelyeken tavalyhoz képest - főleg a külföldieké.

Tovább tart a Covid utáni kilábalás a turizmusban - de ez főleg a külföldi vendégeknek köszönhető, akik a gyenge forint miatt igen jó árakkal találkozhatnak a magyarországi szálláshelyeken. 

 2022 novemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 691 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 7,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

2021 novemberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 15 százalékkal emelkedett. 2022. január–novemberben a belföldi vendégek 19, a külföldiek több mint kétszer annyi, 114 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A belföldi vendégek a vendégéjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A forgalom a panziókban 8 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 7,6 százalékkal emelkedett a 2021. novemberihez viszonyítva. 

A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 23, illetve 21 százalékát regisztrálták. A külföldiek számára a legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 63 százalékát regisztrálták.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2022. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 46 százalékkal több, összesen közel 25 millió vendégéjszakát regisztráltak. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele ennél jóval nagyobb mértékben, folyó áron 70 százalékkal nőtt, és 421 milliárd forintot tett ki.