<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.

"Sok levelet kapunk szülőktől, hogy féltik a gyermekeiket. Féltik, mert nem megfelelő a távolságtartás, nem mindenhol biztosítható a tanulócsoportok elkülönítése. Továbbá az esetek túlnyomó többségében vagy nincs tesztelés vagy csak megkésve, ezért a szülők nem érzik azt a részleges biztonságot, amit a kontaktkutatás jelentene. A dolgozók és a szülők közös érdeke az ártalomcsökkentés a közoktatási intézményekben" - írja a PDSZ. Majd arra kérik a szülőket:

"Ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét!"

Csak azok tartsák otthon a gyermeket, akik megtehetik

A szakszervezet azt írja: ez nem azt jelenti, hogy pánikra van szükség. 

"Megoldásokra van szükség. Ez a kormány és az oktatásirányítás felelőssége. Ameddig viszont a kormány nem csak szavakban, hanem tettek szintjén is el nem kötelezi magát az élet és az egészség védelme mellett, addig is lépéskényszerben vannak a szülők. Akiknek nem válasz az, hogy még nem ésszerű digitális oktatásra áttérni az iskolákban!"

Vajon megint lesznek ilyen kihalt folyosók? Az új koronavírus-járvány miatt egy dolgozó fertőtlenítőszerrel takarítja a szekrényeket a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban a XV. kerületi Neptun utcában 2020. március 13-án. MTI/Bruzák Noémi
Vajon megint lesznek ilyen kihalt folyosók? Az új koronavírus-járvány miatt egy dolgozó fertőtlenítőszerrel takarítja a szekrényeket a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban a XV. kerületi Neptun utcában 2020. március 13-án. MTI/Bruzák Noémi

Természetesen nem minden család tudja megoldani, hogy ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét - írja a PDSZ. Főleg, ahol csak az egyetlen kenyérkereső tudna otthon maradni a gyermekkel. "Azonban, ha teheti, kérjük, ne küldje gyermekét iskolába, óvodába!" - írják. 

A szülők az óvodák, iskolák vezetőitől kérhetnek igazolást

A házirendek és a helyi járványügyi protokollok alapján az óvodavezető és az igazgató rendelkezhet a gyermekek, tanulók mulasztásának igazolásáról! Kérjék tehát, hogy az igazgatót/óvodavezetőt, igazolja a mulasztást - javasolja a PDSZ.

A szakszervezet országos választmánya is beátja, hogy ez többletterhet jelenthet mindenkinek, azonban úgy vélik: ennek hiányában a tömeges megbetegedések később még nagyobb többletterhet fognak jelenteni a családoknak. 

"Bármennyire is felkészült egy intézményvezető, legjobb igyekezete ellenére sem tudja cáfolni, hogy mára nem fertőzésveszélyes helyek a közoktatási intézmények. Épp ezért csökkentsük a veszélyeztetettséget!"

- zárul a felhívás.

Hat áldozatot szedett a pedagógusok között a koronavírus szeptember óta

A napokban a Blikk írt arról: szeptember óta már hat pedagógus halt bele a koronavírus szövődményeibe. Egy tiszafüredi tanárnő mellett egy nagyhalászi, egy kőszegi, egy budapesti, egy makói, egy nyíregyházi és egy Ercsiben dolgozó tanár is a járvány áldozata lett.