<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A szoftver gyártójának egy munkatársa beszélt arról, hogy a magyar kormány megfigyelő-szoftvert vásárlására készül.

Egy izraeli technológiai cég arra készül, hogy a közösségi médiás tevékenységek feltérképezésére és nyomon követésére szolgáló szoftvert adjon el Magyarországnak – közölte a hvg.hu a cég egy munkatársának a The Times of Israel testvéroldalának, a Zman Yisraelnek a adott nyilatkozatára hivatkozva.

Az Avnon Group, egy high-tech konglomerátum, amelynek székhelye Tel-Avivban található.

A munkatárs szerint olyan technológiát fognak a magyar kormánynak eladni, amelynek segítségével nyomon tudják majd követni az online tevékenységeket a közösségi médiában (pl. posztokat, a kommenteket), valamint erről elemzéseket is tudnak készíteni – mondta a lap szerint a tisztviselő.

Az Avnon Group minden külföldi eladását az izraeli védelmi minisztérium (IDF) hagyja jóvá. A tárca eddig nem kommentálta az ügyet.

Izraelt komoly kritikák érték amiatt, hogy megkérdőjelezhető emberi jogi múlttal rendelkező országoknak adnak el megfigyelési technológiát. A legnagyobb botrány akkor tört ki, amikor kiderült, több országban, – Magyarországon is – ismert újságírók, kormánypárti politikusok, üzletemberek és ügyvédek mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, vagy kerültek célkeresztbe.

Ezt követően az izraeli kormány azt közölte, hogy szigorúbb szabályokat vezet be az ilyen szoftverek eladására, de az elmúlt hetekben a védelmi minisztérium bejelentette, hogy enyhít az előírásokon.