<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több jel mutat arra, hogy Donald Trump egészen felháborító lépésre készül, és ki akarja rúgni a Fed elnökét, Jerome Powellt, mivel nagyon nem tetszik neki a jegybank szerepét betöltő intézmény kamatemelési folyamata. A tanácsadói most abban reménykednek, hogy az elnök lecsillapodik az ünnepek alatt, és nem lépi meg a botrányos kirúgást.

Annak ellenére, hogy a Fed elnökének eltávolítása egy katasztrofális lépés lenne a részéről, Trump az elmúlt napokban többször is beszélt róla, ráadásul mostanában nem ez volt az egyetlen lépés, ami ellen hiába tiltakoztak a tanácsadói – elég csak arra gondolni, hogy bejelentette az amerikai csapatok szíriai kivonását, aminek eredményeként egyik legfontosabb minisztere le is mondott.

Mit jelentene az a piacoknak, ha Trump kirúgja Powellt?

Bloomberg cikke szerint bármilyen arra irányuló kísérlet az elnök részéről, hogy eltávolítsa Powellt, ahhoz vezethetne, hogy a befektetők körében meginogna a bizalom azzal kapcsolatban, hogy mennyire képes a Fed politikai befolyás nélkül működni, ráadásul emellett már egyébként is hetek óta pocsék a hangulat a piacokon, és estek a legfontosabb indexek is.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy az elnöknek mennyi jogalapja van arra, hogy kirúgja az elnököt, mivel a Federal Reserve működéséről szóló törvény ugyan úgy fogalmaz, hogy a „kormányzókat (indoklással) eltávolíthatja az elnök”, márpedig ez Powellre is igaz, de a szabályok jogilag kétértelműek a vezető leváltásával kapcsolatban.

Egy biztos, ha Trump tényleg erre készül, az eddig nem látott kihívást állítana a Fed függetlensége elé, különösen, mivel eddig sokan hittek abban, hogy Powell bár az elnök nevezte ki, pozíciója mégis biztonságban van azért, mert ehhez túlságosan nagy a kormányzati tisztelet és tradíció a jegybank szerepét is ellátó intézménnyel szemben. A politika és a monetáris politika e féle elkülönítése pont annak a bizalomnak az építését szolgálja, hogy a Fed a gazdaság hosszú távú céljait nézve fog eljárni.

Donald Trump egyre idegesebb Powell döntései miatt, a nevük elhallgatását kérő források szerint, mivel az elnök ellenzi a Fed kamatemelési ciklusát. Ennek megállítása valóban növelné valamennyivel a gazdasági növekedést, de hosszútávon rosszul sülhetne el, ha mindez felkavarná az egyébként is nyugtalan piacokat.

A befektetők bizalmát már a jegybankok élén történő rutinszerű fejcserék is sokszor megingatja, mivel nem lehetnek biztosak benne, hogy az új vezető mennyire lesz keménykezű az infláció mértékének kontrollálásával például. A Fed esetén ez a bizalmatlanság most még nagyobb lenne, mivel feltételezhető, hogy bárkit is ültet Powell helyére a Trump, igyekezni fog azért, hogy nem jusson a korábbi vezér sorsára.

Jerome Powell, a Fed elnöke
Jerome Powell, a Fed elnöke

Az mindenesetre már látszik, hogy rossz a hangulat a piacokon, mivel a részvényindexek 2011 óta nem látott mélypontot értek el, az S&P 500 -7,1 százalékos mínuszban zárta a hetet, és a Nasdaq Composite medvepiacba süllyedt.

Powellt rengeteg kritika érte mostanában, Trump nyíltan is kritizálta a döntéseit, egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a Fed elnök „nagyon agresszív, túl agresszív”, és „bolondság lenne tovább emelni az alapkamatot”. Az interjú után két héttel, szerdán a Fed tovább emelte az alapkamatát, erről írt bővebben is a Privátbankár.hu >>>

Mindeközben részben leállt az amerikai kormányzat

Az amerikai kongresszus addig szerencsétlenkedett, hogy éjféltől leállt a kormányhivatalok egy részének működése. A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik, a létfontosságú intézmények - például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek - alkalmazottai azonban továbbra is dolgoznak, és munkahelytől függően lesz, aki fizetésért teszi, lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.

A falon megy a vita

A törvényhozók a hét első felében megállapodtak ugyan abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei.

Donald Trump elnök válaszul erre megmakacsolta magát és bejelentette, hogy csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól. A demokraták ezt nem fogják megadni az elnöknek, sőt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője a kongresszusban egészen egyszerűen úgy fogalmazott, hogy Trump soha nem fog erre pénzt kapni.

Bár Trump a hét közepén még úgy fogalmazott, hogy örülni fog, ha a kormányzati leállás hosszú ideig tart, péntekre már meggondolta magát, és hajlott az egyeztetésekre. Republikánus politikusokkal tárgyalt a Fehér Házban, majd Mike Pence alelnök a kongresszus republikánus vezetőivel és külön Chuck Schumerrel is megbeszélést folytatott.

Pénteken délelőtt a képviselőház megszavazta a kormányzati költségvetést, amely magában foglalta a határon építendő fal ötmilliárdos költségét is. Az időközben már a karácsonyi ünnepekre hazautazott szenátorok is visszatértek a fővárosba, de a szenátusi szavazás - amely még pénteken későn este is tartott - eredménytelen lett.