4p

Októberben ugyanis az ipari termelés még 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az ipari termelés volumene októberben 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal bővült. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. szeptemberinél 3,5 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene 13,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 37, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 16,1 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3, a feldolgozóiparé 9,1 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A járműgyártás volt az egyik húzóerő. Fotó: Depositphotos
A járműgyártás volt az egyik húzóerő. Fotó: Depositphotos

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 3,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása és a közúti jármű alkatrészeinek gyártása egyaránt 33 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 20 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 18,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,6 százalékkal emelkedett. 

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,1 százalékkal mérséklődött, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése következtében. Ebben az alágban 2021 februárjában mértünk legutóbb visszaesést. A legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még négy alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 19,2 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 0,1és 17,9 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a cukorgyártást is magába foglaló egyéb élelmiszer gyártásában.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 57 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 128, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 60 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 6,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,3 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Folytatódott a növekedés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, a termelés volumene 12,5 százalékkal nagyobb volt a 2021. októberinél, mindkét értékesítési irányban bővültek az eladások.

Az előző hónaphoz hasonlóan a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása októberben is jelentősen, 28 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag- és a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!