4p

A recessziónak vége a Központi Statisztikai Hivatal adatközlése szerint, de a bajoknak távolról sem. Abban lehet reménykedni, hogy megvolt a trendforduló, de ezt még sok szempontból sem a lakossági, sem az ipari adatok nem támasztják alá.

Az előző negyedév 2,4 százalékos, a piaci szeplőket is meglepő visszaesés mellett még aggasztóbb volt, hogy negyedéves alapon mért statisztika is további visszaesést mutatott, noha korábban ettől a ponttól lehetett reménykedni a visszapattanásban.

A KSH közlése szerint az idei harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság, a tavalyi azonos időszakitól viszont 0,4 százalékkal elmaradt a gazdaság teljesítménye.

Mindez egy huzamos recessziós közegből való kilábalásra utal.

Az aktivitás mélypontján a hivatalos adatok fényében túljutott a magyar gazdaság – írja kommentárjában Nagy János, az Erste elemzője. Előretekintve a továbbra is masszív bérkiáramlás párosulva a normalizálódó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezhetik az előttünk álló időszakban.

A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulna a még mindig bizonytalan sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását – írja az elemző.

Figyelembe véve, hogy az év hátralévő részében tovább javulhat a magyar gazdaság teljesítménye, a negyedik negyedév még javíthat a 2023-as összképen – véli Virovácz Péter, az ING elemzője.

Ugyanakkor az már most borítékolható, hogy 2023 egy elveszett év lesz.

A friss adat ellenére továbbra sem módosítunk az idei évi növekedési kilátáson. Az év egészében 0,5 százalékos GDP-visszaeséssel számol az ING – írja Virovácz. A mostani egy oldalazó recesszió, ahogy arról podcastünkben Horváth Andrással, az MBH Bank vezető elemzőjével beszélgettünk.

Az idei növekedést elsősorban a nettó export húzhatja, amely esetében az első féléves egyenlegnek köszönhetően megjelenhet némi felfelé mutató kockázat az idei évre - kommentálta Horváth az aktuális adatközlést. Az ismert tényadatok fényében a 2023-as éves GDP előrejelzésünk -0,1 százalékra módosult legutóbb, míg 2024-ben már dinamikus, 4 százalékot meghaladó lehet a növekedés, részben az elhalasztott fogyasztás pótlása, részben a tovább mérséklődő és az év második felére 6 százalékra csökkenő irányadó kamatok hatására. Továbbá a jövő év elejétől várhatóan fokozatosan beérkező EU-s források növekedésösztönző szerepe is támaszt nyújthat a növekedésnek illetve a beruházási fázisban lévő feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése is támogatja az ipart és a növekedést, továbbá az idei bázishatás is mérsékelt pozitív hatást jelent - írja az MBH elemzője.

A mostani kilábalás mindenképp pozitív, de pusztán a KSH adatai alapján még nincs ok örömtüzeket gyújtani.

Szeptemberben a kiemelt fontosságú ipari termelés 7,3 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom azonos mértékben, 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az ipari termelői árak 2023 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal csökkentek, az előző hónaphoz viszonyítva viszont 1,7 százalékkal növekedtek.

Utóbbi rávilágít a meglévő inflációs problémára is, ami mostanra egyre inkább kiéleződő konfliktust hoz a gazdasági kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank között. Az aktuális kormányzati várakozás szerint idén minimális visszaesés lesz a hazai gazdaságban, amit egy látványos visszapattanás követ 2024-ben és a további években. Ezt az állítást még piaci szakértők alaposan kizsigerelik amikor december 1-n a KSH megjelenteti a mostani GDP adatközlés részleteit.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!