1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lehet, hogy ha előbb dönt a magyar kormány, már ide is érkezett volna a kedvezményes hitelből.

Navracsics Tibor mégis kérne a kedvezményes hitelből, de egyelőre nem kap, pedig máshol már eurómilliárdokat költenek belőle. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Navracsics Tibor mégis kérne a kedvezményes hitelből, de egyelőre nem kap, pedig máshol már eurómilliárdokat költenek belőle. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Növekedés.hu az Európai Bizottságtól tudta meg, hogy az úgynevezett Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközéből (RRF) már öt ország vett fel pénzt: Olaszország, Portugália, Görögország, Ciprus és Románia.

Keleti szomszédunk már 1,9 milliárd euró előfinanszírozásban részeülst, és tavaly 789 millió euró kifizetést könyveltek el részükre. A legtöbb forrást egyébként Olaszország vette igénybe, eddig összesen 22 milliárd eurót, ebből a megítélt előfinanszírozások mintegy 16 milliárd eurót tesznek ki.

Románia helyzete azért is érdekes, mert a magas költségvetési hiány miatt ott is veszélybe kerültek egyes uniós források, ezért különösen jól jöhetnek ezek a más zsebből származó források.

Mint ismeretes, Navracsics Tibor a kormány korábbi álláspontját feltehetően a költségvetés helyzete miatt megváltoztatva augusztus végén bejelentette, hogy hazánk mégis szeretne lehívni 3,9 milliárd eurót a rendkívül kedvezményes RRF-hitelkeretből, ám Magyarország egyelőre nem teljesítette az ennek lehívásához szükséges feltételeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!