TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 19. 09:17
mfor.hu

A szokásos, háborús hangvételű videós és rádiós szpotokra a jelentést elmagyarázó röplapok érkeztek válaszul.

Széles körű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul, és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament - írja szerdai számában a Magyar Idők.

A lap értesülése szerint tájékoztató akcióval is reagál az Európai Parlament által múlt héten elfogadott Sargentini-jelentésre a kormány. Televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben is kifejti majd álláspontját, miszerint a magyar jogállamiság helyzetét bíráló, Magyarországot elítélő dokumentumot a politikai nyomásgyakorlás részének tekinti, amelynek nem fog engedni.

A tévészpot a Facebookon kedden debütált, és a szokásos, háborús hangvételt hozza, főszerepben az utolsó akcióhősként pozicionált Orbán Viktorral:

A Magyar Idők emlékeztet arra, hogy a tájékoztatással párhuzamosan jogi elégtételt is kíván venni a kabinet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében az Európai Unió Bíróságán támadják meg az EP Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel a lisszaboni szerződéssel ellentétes módon, a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A magyar Országgyűlés pedig határozatban utasíthatja vissza a Sargentini-jelentésben foglaltakat, az EP-szavazást és a zsarolást a határvédelem nemzeti hatáskörének elvételével, miután Gulyás Gergely és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője erre vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Mindeközben a Momentum ellenkampányt indított Budapesten, ők szórólapokat osztogatnak, melyben elmagyarázzák a Sargentini-jelentést. 

"Mi hisszük, hogy a Sargentini-jelentés a magyar emberek érdekeinek védelméről szól. A magyar kormány bűnös, ez a jelentés pedig vádirat" 

- áll a papíron, majd kifejtik azt a 12 pontot, melyben Sargentini bűnösnek találta a magyar kormányt. Ezek:

 • a választási rendszer a Fidesz érdekei szerinti átalakítása
 • az alkotmány folyamatos módosítgatása
 • az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolása
 • a korrupció
 • a tömeges megfigyelés lehetőségének kialakítása
 • a sajtószabadság korlátozása
 • az egyetemi autonómia korlátozása
 • a vallásszabadság korlátozása
 • az egyesülési szabadság korlátozása
 • a hátrányos megkülönböztetések, melyeket a kormány család- és menekültpolitikája eredményez
 • és hogy a kormány nem lép fel a kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltés ellen.

(via MTI, 444)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.