<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az autóhasználat még a jelenlegi helyzetben sem sokat változott, így az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserére érdemes előre készülni. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy a téli gumiabroncsok iránti kereslet fokozatos növekedést mutat, és 2021-re elérheti világszinten akár a 25 milliárd dolláros bevételt is. De mi áll mindennek a hátterében? Hogyan alakul a piaci kereslet régióktól és márkáktól függően? 

Regionálisan változó kereslet

Nem titok, hogy a téli gumik iránti kereslet rendszerint azokon a területeken mutatkozik meg nagymértékben, ahol az időjárás ezt indokolja. A téli abroncsok fontos részhalmazát képezik a gumieladásoknak, s ez főként az olyan országokra koncentrálódik, mint Észak-Amerika, Oroszország, Japán, Kína és Észak- Kelet- és Közép- Európa. 2015-ben például a világkereslet 60 százalékát tette ki a skandináv, a közép- és kelet-európai államokban megjelenő érdeklődés. A kínai piacon megnyilvánuló kereslet az elmúlt öt évben mindegy megduplázódott. A Pioneer előrejelzések szerint Kína potenciálja hosszú távon sokkal jelentősebben megmutatkozik majd, mint Európáé. 

Változó jogi háttérszabályozás 

Nem csak az időjárási viszonyok vannak hatással arra, hogy egy-egy országban mekkora kereslet jelentkezik a téli abroncsok iránt, hanem a vonatkozó jogi szabályok is. Oroszországban például 2015-ben lépett érvénybe az a szabályozás, mely szerint a téli gumik használata kötelező. Eltérően ettől, Kínában tartományonként eltérő jogszabályok vonatkoznak a gumihasználatra. Európában szintén nemzeti szinten rendelkeznek arról, hogy kötelező-e a téli gumi használata, milyen szankciók várhatóak annak elmaradásában, vagy milyen körülmények megléte esetén elmaradhatatlan a téli abroncs. 

Újszerű technikai kihívások a gyártók felé 

A minden korábbinál szélesebb téli gumi kínálatból valóban nem egyszerű kitűnni egy-egy márkának. Nem véletlen, hogy ennek megfelelően az innováció kiemelt jelentőséggel bír a gyártóknál. Az újszerű koncepciók, a hagyományos megoldások újragondolása rengeteg kihívást tartogatnak magukban, melyekkel a márkák időről-időre igyekeznek felvenni a versenyt. A téli körülmények közötti teljesítmény, a jeges, havas útviszonyok közötti tapadás, a gördülési ellenállás és a kiegyensúlyozott kezelhetőség mind olyan szempontok, melyeket illetően egyre jobban teljesítő gumikkal igyekeznek a piacra lépni a gyártók. 

A téli gumik esetében gumikeverék és a futófelület területén mutathatnak igazán újat a gyártók. Ezek a területek ugyanis azok, melyekben a nyári abroncsoktól leginkább különböznek a téli változatok. Ugyanakkor e jellemzők befolyásolják a gumi teljesítményét, és ezzel együtt a biztonságos közlekedést. 

Nem mindegy, milyenek az általános gazdasági körülmények 

Természetesen a téli gumik iránti keresletet nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen a gazdasági helyzet, a piaci szereplők mennyire engedhetik meg maguknak az új gumik beszerzését. A vásárláskor az árak döntőek, és ha a gazdasági, munkaerő-piaci helyzet úgy kívánja, akkor sokan megelégszenek a használt gumikkal, vagy a tavalyi szett alkalmazásával. Ugyanakkor tény, hogy a legtöbben hosszú távon gondolkodnak, és ennek megfelelően olyan gumit szeretnének beszerezni, mely a biztonságon túl az időtálló használhatóságot is szolgálja. Az évente elvégzett gumiabroncs tesztek bizonyára sokat segíthetnek az érdeklődőknek abban, hogy milyen márka, mely modellje mellett teszik le végül a voksot. 


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.