3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az autóhasználat még a jelenlegi helyzetben sem sokat változott, így az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserére érdemes előre készülni. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy a téli gumiabroncsok iránti kereslet fokozatos növekedést mutat, és 2021-re elérheti világszinten akár a 25 milliárd dolláros bevételt is. De mi áll mindennek a hátterében? Hogyan alakul a piaci kereslet régióktól és márkáktól függően? 

Regionálisan változó kereslet

Nem titok, hogy a téli gumik iránti kereslet rendszerint azokon a területeken mutatkozik meg nagymértékben, ahol az időjárás ezt indokolja. A téli abroncsok fontos részhalmazát képezik a gumieladásoknak, s ez főként az olyan országokra koncentrálódik, mint Észak-Amerika, Oroszország, Japán, Kína és Észak- Kelet- és Közép- Európa. 2015-ben például a világkereslet 60 százalékát tette ki a skandináv, a közép- és kelet-európai államokban megjelenő érdeklődés. A kínai piacon megnyilvánuló kereslet az elmúlt öt évben mindegy megduplázódott. A Pioneer előrejelzések szerint Kína potenciálja hosszú távon sokkal jelentősebben megmutatkozik majd, mint Európáé. 

Változó jogi háttérszabályozás 

Nem csak az időjárási viszonyok vannak hatással arra, hogy egy-egy országban mekkora kereslet jelentkezik a téli abroncsok iránt, hanem a vonatkozó jogi szabályok is. Oroszországban például 2015-ben lépett érvénybe az a szabályozás, mely szerint a téli gumik használata kötelező. Eltérően ettől, Kínában tartományonként eltérő jogszabályok vonatkoznak a gumihasználatra. Európában szintén nemzeti szinten rendelkeznek arról, hogy kötelező-e a téli gumi használata, milyen szankciók várhatóak annak elmaradásában, vagy milyen körülmények megléte esetén elmaradhatatlan a téli abroncs. 

Újszerű technikai kihívások a gyártók felé 

A minden korábbinál szélesebb téli gumi kínálatból valóban nem egyszerű kitűnni egy-egy márkának. Nem véletlen, hogy ennek megfelelően az innováció kiemelt jelentőséggel bír a gyártóknál. Az újszerű koncepciók, a hagyományos megoldások újragondolása rengeteg kihívást tartogatnak magukban, melyekkel a márkák időről-időre igyekeznek felvenni a versenyt. A téli körülmények közötti teljesítmény, a jeges, havas útviszonyok közötti tapadás, a gördülési ellenállás és a kiegyensúlyozott kezelhetőség mind olyan szempontok, melyeket illetően egyre jobban teljesítő gumikkal igyekeznek a piacra lépni a gyártók. 

A téli gumik esetében gumikeverék és a futófelület területén mutathatnak igazán újat a gyártók. Ezek a területek ugyanis azok, melyekben a nyári abroncsoktól leginkább különböznek a téli változatok. Ugyanakkor e jellemzők befolyásolják a gumi teljesítményét, és ezzel együtt a biztonságos közlekedést. 

Nem mindegy, milyenek az általános gazdasági körülmények 

Természetesen a téli gumik iránti keresletet nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen a gazdasági helyzet, a piaci szereplők mennyire engedhetik meg maguknak az új gumik beszerzését. A vásárláskor az árak döntőek, és ha a gazdasági, munkaerő-piaci helyzet úgy kívánja, akkor sokan megelégszenek a használt gumikkal, vagy a tavalyi szett alkalmazásával. Ugyanakkor tény, hogy a legtöbben hosszú távon gondolkodnak, és ennek megfelelően olyan gumit szeretnének beszerezni, mely a biztonságon túl az időtálló használhatóságot is szolgálja. Az évente elvégzett gumiabroncs tesztek bizonyára sokat segíthetnek az érdeklődőknek abban, hogy milyen márka, mely modellje mellett teszik le végül a voksot. 


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!