<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a harmadik vakcinára vonatkozó oltási protokollban nem javasolják, hogy Szputnyikra Janssent kapjon bárki is, ez megdőlt. Immár nemcsak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szólta el magát, hanem egy ma reggeli műsorban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is elárulta: két Szputnyik után ő is Janssent kapott. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora - aki nyáron még azt nyilatkozta, hogy nem lesz negyedik hullám - is Janssent kapott harmadik oltásként a két Szputnyik után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter után ő a második közszereplő, akiről kiderül: az orvosi protokollt semmibe véve az egyadagos Janssent kapta, amivel a Szputnyikkal oltottaknak ismét megnyíltak a határok. A közel 1 millió Szputnyikos állampolgár is minden bizonnyal ezt választja, ha tudomásukra jut ez a lehetőség. Ugyanakkor Jakab Ferenc virológus legfrissebb minivideójában is arra hívja fel a figyelmet, hogy harmadik oltásként csak egy dolgot nem lehet: vektorvakcinára vektorvakcinát kérni és kapni. 

Újhelyi István országgyűlési képviselő szúrta egyébként ki a turpisságot, melyet a Facebook-oldalán így kommentál:

"Nehéz ingerültség nélkül kommentálni az olyan híreket, amikor kormányzati szereplőkről kiderül: semmibe veszik a saját maguk által hozott/javasolt szabályokat és hülyének nézik azokat a magyarokat, akik betartják azokat."

A titkos favorit. Fotó: MTI/EPAA titkos favorit. Fotó: MTI/EPA

Mint írja, nemrég Gulyás Gergely miniszter vallotta be, hogy két Szputnyik oltás után az egydózisos Janssent kapta harmadik vakcinaként. Mindez azért volt hír, mert a kormány által közzétett iránymutatás - és számos szakember - szerint ez nem ajánlott, sőt, a legtöbb oltóponton meg is tagadják az erre irányuló kérést. Pedig sokan szerettek volna az elmúlt időszakban a két orosz után egy Janssent kapni, mivel az egydózisos európai vakcina megfelel az uniós elvárásoknak is és ezzel a kombinációval már mentesülnek az érintettek a keleti oltóanyagok miatt meglévő utazási és egyéb korlátozások alól. Aki azonban betartotta a szabályokat és két oroszra például egy Pfizer vakcinát kapott harmadikként (hiszen nem kaphatott mást), továbbra is kénytelen súlyos korlátozásoknak megfelelni: például többnapos karanténba vonulni, ha Németországba akar belépni.

Ehhez képest ma reggel az RTL Klub kávé melletti műsorában maga Merkely Béla professzor szólta el magát és beismerte: két Szputnyik után ő is az egydózisos Janssent kapta harmadik oltásként. Nem indokolta, hogy miért, de nem járhatunk messze a valóságtól, ha azt gondoljuk: kifejezetten az utazási korlátozások kikerülése miatt kérte ezt a típust. Mindez azonban azért botrányos, mert épp maga Merkely Béla beszélt még júliusban az állami rádióban arról, hogy Szputnyikosok nem kaphatnak vektorvakcinát, vagyis például Janssent. A kormány hivatalos koronavírus-honlapján pedig a mai napig elérhető az a javaslatsor, amely az orosz oltás esetében nem javasolja ezt a típusú oltóanyagot.

Korábban mi is többször foglalkoztunk lapunkban, Gulyás Gergely Janssen-oltásával kapcsolatban Falus András immunológus így fogalmazott:

„A Janssent valóban sokan azért veszik fel harmadik oltásként, hogy tudjanak utazni, hiszen tudvalevő, hogy közel 1 millió embert oltottak be Magyarországon Szputnyikkal, akik most nem tudnak szabadon közlekedni a világban. Márpedig az egydózisú Janssen után egyértelműen lehet utazni, hasonlóan a többi nyugati vakcinával történő oltás utáni védettséghez."

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.