3p

Bár a harmadik vakcinára vonatkozó oltási protokollban nem javasolják, hogy Szputnyikra Janssent kapjon bárki is, ez megdőlt. Immár nemcsak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szólta el magát, hanem egy ma reggeli műsorban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is elárulta: két Szputnyik után ő is Janssent kapott. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora - aki nyáron még azt nyilatkozta, hogy nem lesz negyedik hullám - is Janssent kapott harmadik oltásként a két Szputnyik után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter után ő a második közszereplő, akiről kiderül: az orvosi protokollt semmibe véve az egyadagos Janssent kapta, amivel a Szputnyikkal oltottaknak ismét megnyíltak a határok. A közel 1 millió Szputnyikos állampolgár is minden bizonnyal ezt választja, ha tudomásukra jut ez a lehetőség. Ugyanakkor Jakab Ferenc virológus legfrissebb minivideójában is arra hívja fel a figyelmet, hogy harmadik oltásként csak egy dolgot nem lehet: vektorvakcinára vektorvakcinát kérni és kapni. 

Újhelyi István országgyűlési képviselő szúrta egyébként ki a turpisságot, melyet a Facebook-oldalán így kommentál:

"Nehéz ingerültség nélkül kommentálni az olyan híreket, amikor kormányzati szereplőkről kiderül: semmibe veszik a saját maguk által hozott/javasolt szabályokat és hülyének nézik azokat a magyarokat, akik betartják azokat."

A titkos favorit. Fotó: MTI/EPA
A titkos favorit. Fotó: MTI/EPA

Mint írja, nemrég Gulyás Gergely miniszter vallotta be, hogy két Szputnyik oltás után az egydózisos Janssent kapta harmadik vakcinaként. Mindez azért volt hír, mert a kormány által közzétett iránymutatás - és számos szakember - szerint ez nem ajánlott, sőt, a legtöbb oltóponton meg is tagadják az erre irányuló kérést. Pedig sokan szerettek volna az elmúlt időszakban a két orosz után egy Janssent kapni, mivel az egydózisos európai vakcina megfelel az uniós elvárásoknak is és ezzel a kombinációval már mentesülnek az érintettek a keleti oltóanyagok miatt meglévő utazási és egyéb korlátozások alól. Aki azonban betartotta a szabályokat és két oroszra például egy Pfizer vakcinát kapott harmadikként (hiszen nem kaphatott mást), továbbra is kénytelen súlyos korlátozásoknak megfelelni: például többnapos karanténba vonulni, ha Németországba akar belépni.

Ehhez képest ma reggel az RTL Klub kávé melletti műsorában maga Merkely Béla professzor szólta el magát és beismerte: két Szputnyik után ő is az egydózisos Janssent kapta harmadik oltásként. Nem indokolta, hogy miért, de nem járhatunk messze a valóságtól, ha azt gondoljuk: kifejezetten az utazási korlátozások kikerülése miatt kérte ezt a típust. Mindez azonban azért botrányos, mert épp maga Merkely Béla beszélt még júliusban az állami rádióban arról, hogy Szputnyikosok nem kaphatnak vektorvakcinát, vagyis például Janssent. A kormány hivatalos koronavírus-honlapján pedig a mai napig elérhető az a javaslatsor, amely az orosz oltás esetében nem javasolja ezt a típusú oltóanyagot.

Korábban mi is többször foglalkoztunk lapunkban, Gulyás Gergely Janssen-oltásával kapcsolatban Falus András immunológus így fogalmazott:

„A Janssent valóban sokan azért veszik fel harmadik oltásként, hogy tudjanak utazni, hiszen tudvalevő, hogy közel 1 millió embert oltottak be Magyarországon Szputnyikkal, akik most nem tudnak szabadon közlekedni a világban. Márpedig az egydózisú Janssen után egyértelműen lehet utazni, hasonlóan a többi nyugati vakcinával történő oltás utáni védettséghez."

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!