2018. április 11. 05:43

De a többi, áfacsökkentett termék ára is elkezdett felfelé kúszni.

Az elmúlt három évben több élelmiszer adóját is csökkentette a kormány, de nem mindegyik esetében követte árcsökkenés az átsorolásokat. A hal és a tojás ára például nőtt azóta, hogy levágták az áfájukat.

A vártnál kevésbé csökkent a hal fogyasztói átlagára A vártnál kevésbé csökkent a hal fogyasztói átlagára

Az Orbán-kormány a sertéshúsokkal indította el 2016 januárjában a nagy áfacsökkentő hadjáratát. Ezt követte egy évvel később a baromfi és a tojás adójának visszavágása, majd idén év elején a halak áfáját is 5 százalékra mérsékelték. Korábban a legmagasabb, 27 százalékos áfa-körbe tartoztak ezek az élelmiszerek, vagyis a lehető legnagyobb mértékben csökkent az adójuk.

De vajon a piac követte-e az árazásával a terhek mérséklését? A válaszunk az, hogy csak részben. A húsáruknál tetten érhető a fogyasztói árak pozitív változása, a tojás és a hal ára viszont nem idomult az új szabályozói környezethez.

A rövidkaraj kilójáért a 2016 januári adócsökkentés előtti hónapban, 2015 decemberében átlagosan 1610 forintot kellett fizetni a KSH adatai szerint, majd az újév első hónapjában 1350 forintért kínálták a portékát a kereskedők. A legutolsó, 2018 márciusi árfelmérés szerint pedig 1480 forintért lehetett rövidkarajt venni.

Ugyanilyen ívet írt le a sertéscomb ára is. Az adócsökkentés előtt 1280 forintot kértek egy kiló húsért, majd az adóváltozás első hónapjában már csak 1070 forintra árazták a combot. Bő két évvel később, most márciusban pedig 1210 forintot kellett letenni a pultra.

Vagyis az áfacsökkentésből származó előny kezd eltűnni, bár attól még odébb vagyunk, hogy a magasabb áfa időszakában jellemző árat kelljen megfizetnünk a boltokban.

Hasonlót lehet megállapítani a csirkehúsnál is: az átárazás jól sikerült, 2016 vége és 2017 eleje között a csirkecomb kilójának ára 739 forintról 633 forintra csökkent, a szárny pedig 635 forintról 532 forintra "olcsósodott". Idén márciusban 626 forintot kértek a combért, a szárny ára viszont elkezdett felkúszni, már 575 forintot kell leperkálni érte.

De legalább nem annyit, mint a magasabb áfa idején.

Nem úgy a tojásnál: ennek is tavaly év elején csökkent az adója, de ebből semmit nem éreznek a vásárlók. Sőt! Míg a 27 százalékos áfa idejének utolsó hónapjában, 2016 decemberében 365 forintba került 10 darab tojás, egy évvel és negyed évvel később, az 5 százalékos áfa mellett is 462 forintot kérnek el a kereskedők. Igaz, hogy februárban még 495 forintot fizettünk.

Egyelőre a halnál sem jött be az adó idén év eleji átsorolása, bár itt legalább valamennyi árcsökkenés azért bekövetkezett. A pontyszelet kilóját tavaly decemberben 2050 forintért adták, idén márciusban pedig 1960 forintért. Csakhogy egy évvel ezelőtt februárban még csak 1810 forintba került a ponty, pedig akkor még magasabb volt az áfatartalom.

Az okok között a kínálatot befolyásoló tényezők mellett bizonyára meg lehet találni a kereskedők árazási politikáját is. Az nyilvánvaló volt, hogy egy az egyben nem fogják átengedni az áfacsökkentés összegét a vásárlóknak, de a jelek szerint még annál is kevesebb marad a vevőknél, mint amennyit feltételezni lehetett.