4p

A Takarék Központi Követeléskezelő Zrt.-ről van szó, amely nem lett része a takarékszövetkezeti integrációnak, hanem önállóan, új névvel és tulajdonosokkal folytatja tevékenységét.

Az MKB Bank még tavaly augusztusban közölte, hogy a 75,91 százalékos tulajdonában lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB), mint a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. (TKK) egyedüli egyedüli részvényese, 2022. augusztus 30-án értékesítette a TKK alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvénycsomagját, így a TKK-ban a tranzakciót követően sem az MKB, sem az MTB nem rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonnal.

Eddig azonban nem lehetett tudni, hogy az eladást követően ki lett Magyarország egyik legnagyobb követeléskezelőjének az új tulajdonosa. 

A 2022-ben lezajlott tulajdonosváltást követően jelenleg a tulajdonosi kör több részvényesből tevődik össze, amely tulajdonosváltozás indukálta a Társaság névváltozását is.

- olvasható a TKK honlapján.

A cég új neve TKK Talentis Központi Követeléskezelő Zrt. lett, az április 18-án publikált tulajdonosi szerkezetből pedig kiderül, hogy

  • a Konzum PE Magántőkealap 49,
  • a Somlai Invest Zrt. pedig 24,87,
  • az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. 17,67
  • a Bremdal Magántőkealap 8,46 százalékos

részesedéssel rendelkezik a társaságban.

A Konzum PE Magántőkealap a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt egyik befektetési alap. Az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelővel kapcsolatban lapunk írta meg, hogy fontos változás történt március 14-én a cég dokumentumaiban. A céget 2017. február 10-én alapított négy tulajdonos egyike, Vida József kivásárolta a másik hármat. Vida a takarékszövetkezeti integráció befejezésének levezénylése kapcsán vált ismertté, de az Abraham Goldmannon keresztül a TV2 kereskedelmi tévének is a tulajdonosa.

A Somlai Invest pedig Somlai Bálint cége. Ő a jegybankelnök, Matolcsy György fiának, Ádámnak a barátja. A Somlai Invest a tulajdonosa a Raw Development Kft. nevű cégnek, amely például az MNB-székház felújítására kiírt közbeszerzést is megnyerte.

A Bremdal Magántőkealapot pedig az a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amelynek gazdája az Origo volt tulajdonosa, Száraz István, aki egyébként jó barátságban van a Matolcsy fiával.

A TKK bemutatkozásából kiderül, hogy a tevékenységére korábban elsősorban a takarékszövetkezeti integráció tagjaitól és más pénzügyi intézményektől megvásárolt lakossági, vállalati és ezen belül is fedezett, fedezetlen követelések elkülönült és jövedelmező érvényesítése volt a jellemző, 2022-től az integrációs szervezeteken kívüli engedményezőktől történő követelésvásárlás is.

A Társaság 2022. évig a takarékszövetkezeti integráció részeként eljárt a központi workout stratégiából rá háruló feladatok ellátása érdekében, ezt követően a Csoporttagságból kilépve önálló entitásként folytatja tevékenységét. Munkavállalói száma több, mint 60 fő

- vall magáról a társaság, amely 2021-ben 4,9 milliárd forintos árbevétel mellett 1,3 milliárd forintos profittal zárt.

Mivel foglalkozik a TKK Talentis Központi Követeléskezelő Zrt.?

Erre a cég honlapján található gyakran ismételt kérdésekben lehet találni választ: a TKK Zrt. 1995-től rossz minősítésű követeléseket vesz át a takarékszövetkezeti ingráció tagjaitól, valamint külső forrásból. Elsődleges feladatuk a követelések jól átlátható és ellenőrizhető szakmai kezelése. Ugyanakkor, megállapodás hiányában, a követeléseket jogi eljárás útján érvényesítik. Ennek első lépéseként a közjegyzők hatáskörébe tartozó fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeznek. Amennyiben a fizetési meghagyásban megjelölt követelést az adós határidőben nem vitatja, úgy az jogerőre emelkedik és végrehajthatóvá válik. A végrehajtási eljárás során a végrehajtó letilthatja a rendszeres jövedelmét, inkasszálhatja bankszámláját, lefoglalhatja gépjárművét és a lakásában található ingóságokat és végső soron elárverezheti a tulajdonában álló ingatlant.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!