<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
MTI

Ismerte fel a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán.

A vidéki Magyarország "a reneszánszát éli", Budapest pedig "óriási bajban van" - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Székesfehérváron a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 Fejér megyét érintő fejlesztéseiről szóló keddi sajtótájékoztatón.

Guller Zoltán a múlt pénteki országos adatokat ismertetve rámutatott: az összes, 153 ezer vendégből 130 ezer belföldi, míg 23 ezer külföldi volt, így elmondható, hogy alapvetően a belföldi turizmus a meghatározó. Hozzátette: a külföldiek közül is csak 10 ezren érkeztek a fővárosba, a többieknek vidéki úticéljaik voltak. Guller Zoltán kiemelte: a számok azt mutatják, hogy a belföldi turizmus 70-80 százalékát a vidékiek adják.

Guller Zoltán Székesfehérvárt méltatva kiemelte: a megyeszékhely a Budapest környéke turisztikai térség második legtöbb vendégéjszakát generáló települése volt tavaly Visegrád után. Gárdony a harmadik, Velence pedig az ötödik lett ebben az összehasonlításban. Székesfehérváron 148 ezer, Gárdonyban 123 ezer, Velencén 81 ezer vendégéjszakát töltöttek el 2020-ban az ide látogatók, ez a térség vendégéjszakáinak 30 százalékát jelenti - mondta.

Adataik alapján a Székesfehérvárra látogató vendégek mintegy fele 35-44 év közti, 34 százalékuk a közép-magyarországi régióból - ebből 22 százalék Budapestről - érkezik. A város attrakciói közül kiemelkedik a Bory-vár, népszerű még a Rózsaliget, továbbá jelentős az üzleti- és sportturizmus is - ismertette a vezérigazgató.

Hozzátette: míg a fehérvári turisták 41 százaléka - nyáron mintegy 70 százaléka - elmegy a Velencei-tóhoz, onnan csak a turisták 11 százaléka látogat a megyeszékhelyre.

Illusztráció: MTVAIllusztráció: MTVA

Guller Zoltán tájékoztatása szerint Székesfehérváron a vendéglátás forgalma idén áprilisról májusra 48,5 százalékkal nőtt, és meghaladta az 1,6 milliárd forintot. Májusban a járási vállalatok árbevételének 7,9 százaléka a vendéglátásból származott, a Gárdonyi Járásban pedig ugyanez a mutató 14,7 százalék, ami országosan a tizedik legjobb adat - hívta fel a figyelmet.

A fejlesztésekről szólva kiemelte: Fejér megyében 336 projekt részesült csaknem 20 milliárd forint támogatásban. Ebből 13 panzió és 231 magánszálláshely több mint 1,1 milliárd forint értékben fejlesztette kínálatát, 382 szoba megújult és 83 új szobát is kialakítottak. A strandfejlesztési programban kilenc strand kapott több mint 323 millió forintot, és több uniós projekt is zajlik a megyében.

Guller Zoltán hangsúlyozta: az ágazatban 2030-ig az évi 20 millió vendég és 50 millió vendégéjszaka elérése a cél ahhoz, hogy Magyarország a koronavírus-járvány után vezető turisztikai térség legyen, a turizmus pedig ismét a gazdaság húzóágazatává váljon.

Vargha Tamás (Fidesz) Székesfehérvár országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt két évben 228 millió forint érkezett a megyeszékhelyre a turizmus fejlesztésére, a Kisfaludy-programban 17 szálláshely mintegy 170 millió forintból újult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.