5p

A köztársasági elnök többek között kórházi berendezések beszerzéséhez járult hozzá idén. A külhoni szervezetek megsegítése a házelnökre és a korábbi államfőkre is jellemző.

Az Országgyűlés elnökének, a jelenlegi és volt államfőknek évente 73 millió forintos keret áll rendelkezésére, melyből szabadon támogathatnak számukra szimpatikus szervezeteket, célokat. Az ezeket az adományokat listázó dokumentumok a napokban frissültek a parlament honlapján, melyek szerint a volt köztársasági elnök, Sólyom László már az első félév végére szinte teljesen ki is merítette ezt a keretet. Összesítésünk alapján ugyanis 65,4 millió forint sorsáról rendelkezett már.

Sólyom László a többiekkel ellentétben kevésbé aprózza el az adományokat, idén a MATEHETSZ-nek, vagyis a Magyar Tehetségszervező Szervezetek Szövetségének 35,1 millió forintot adományozott. Így már biztos, hogy 2018-hoz hasonlóan idén is ez a szervezet kapja a legtöbb támogatást a volt köztársasági elnöktől, bár tavaly a mostaninál valamivel több, 41 millió forint jutott a MATEHETSZ-nek. Mellettük jelentős dotációt kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, 23 millió forintot, 1 milliót pedig a MusicAli Produkciós Iroda Nonprofit Közhasznú Kft. számlájára folyhatott be Sólyomtól.

Sólyom László (Fotó: MTI)
Sólyom László (Fotó: MTI)

A cégre rákeresve a cégnyilvántartó oldalakon kívül egyebet nem találtunk, az Opten adatai szerint az előadő-művészet főtevékenységű Kft.-t 2016-ban alapították 3 millió forint jegyzett tőkével, telki székhellyel. A Kft. a nyilvántartás szerint még nem adta le 2018-as éves beszámolóját, a 2017-es szerint az árbevétele a 8 millió forintot sem érte el, és alkalmazott nélkül működik.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök Sólyommal ellentétben még a rendelkezésre álló keret felét sem költötte el. Mindössze 23,5 milliót tesznek ki az eddigi adományok, melyek közül a legtöbb pénzt, 10 millió forintot a Vizsolyi Református Egyházközösségnek adta. Sólyomhoz hasonlóan ő is adományozott 1,5 milliót a MATEHETSZ-nek. 3 millió forint adományozott a Kisboldogasszony Bazilika Máriaremetei Plébániának, akárcsak a Farkas János Alapítványnak. utóbbi célja a szociálisan hátrányos helyzetű cigány és nem cigány származású fiatalok, sportolók támogatása. Az alapítvány elnöke Mezei István, aki egyben a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott alapító-menedzsere is. 2 millió forintot a Béres Alapítvány kapott, 1-1 milliót pedig a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület és a Magyar Örökség és Európa Egyesület.

Kövér fókuszában a határon túliak, Ádernél az egyház és a beteg gyerekek

A jelenleg hatalomban lévő vezetők közül a köztársasági elnök volt kicsit adakozóbb hangulatában mostanáig, hiszen ő 22,68 millió forint sorsáról rendelkezett szemben Kövér László, házelnök 21,9 milliójával.

Áder János a két legnagyobb összeget, 2,9 és 2,8 millió forintot egy plébániának és egy gyerekekkel foglalkozó szervezetnek juttatta. Előbbit a Szent Antal Római Katolikus Plébánia kapta a "Játszva Istenhez" elnevezésű gyermektábor megvalósításának támogatásaként. A 2,8 millió forint pedig a Bátor Kicsi Lélek Alapítványhoz került, mellyel a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára pharyngoszkóp és a hozzá kapcsolódó hordozható fényforrás megvásárlásához járult hozzá. Nem ez volt azonban egyetlen olyan adomány, mellyel kórházi berendezés megvételét segítette Áder. 2 milliót adot a Hópihe Gyermek Alapítványnak, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Egyetemi és Oktató Kórház, Gyermekonkohaemotológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya 5 betegmonitort vehessen.

Jelentősebb összeget, 2,5 milliót adományozott a csíkszeredai Indesertus Egyesületnek a "Valahol Európában" című musical megvalósításához. 2 millió forintot pedig a Majosházai Hospice Ház fejlesztésére kapott a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia.

A listában szerepel még egy 1,5 millió forintos adomány is, mely a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványhoz került. A leírás szerint ez a Budapesten operálandó fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek családjának magyarországi ellátásának megszervezését szolgálta.

Kövér László az összesen eladományozott 21,9 millió forintból főként határon túli és kisebb egyesületeket támogatott. Eddig a legtöbb pénzt, 2-2 millió forintot a pápai teátrumot működtető Pegazus Színház Kft. és a Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona kapta. 1,5 milliós adományt juttatott a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek. A lista alapján úgy tűnik, hogy Kövér főként egymilliós adományokat szeret osztogatni. Többen ugyanis "csak" ennyit kaptak a házelnöktől, így többek között

  • a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány,
  • a Fundatia Szekler Monitor
  • a Asociata Magna Carpatica
  • a Gyermekkor Gyermekgyógyítás Korszerűsítéséért Alapítvány
  • és Az Iskoláért és az Anyanyelvért az Oktató-nevelő Munka és az anyanyelvápolás Segítéséért Iskolai Alapítvány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!