3p

Közel 15 százalékkal csökkent az adó 1% felajánlók száma 2022-ben, ezzel együtt 428 millió forinttal nőtt a civil szervezeteknek felajánlott 1% összege.

A NIOK Alapítvány (Nonprofit Információs és Oktató Központ) minden évben elemzést készít az 1+1% felajánlásoknál elérhető adatokból. Egyelőre csak a civil szervezeteket adatai érhetők el, de várhatóan amint megjelenik az egyházakat érintő adat, azt is megjelentetik.

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek egyik legfontosabb bevételi forrása Magyarországon, s igen sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1 százalékáról. 2022-ben a felajánlások száma csökkent, viszont a felajánlott összeg nőtt, így közel 11 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez. 

De még így is szépen jöttek a pénzek. Fotó: Depositphotos
De még így is szépen jöttek a pénzek. Fotó: Depositphotos
A Nonprofit.hu-n megtalálható elemzés szerint folytatódott a 2021-ben tapasztalt növekedés a felajánlott összeget tekintve. A tavalyi elemzésről ebben a cikkünkben írtunk, akkor az derült ki, hogy a felajánlott pénz 900 millió forinttal haladta meg az előző évit. A 2021-es eredményekhez képest az idei érdekessége az, hogy annak ellenére, hogy a felajánlások száma 15 százalékkal csökkent – 1,44 millióan, mintegy 217 ezerrel kevesebben éltek a lehetőséggel a tavalyi évhez képest -, mégis nőtt a felajánlott összeg 4 százalékkal.

Hozzáteszik, az idei év eredményén a felajánlások számát tekintve már látható negatív tendencia, aminek akár a Covid negatív hatása, akár az ukrajnai háború vagy a gazdasági válság is lehet az oka.

Az elemzésből az is kiderül, hogy: 

 • A civil szervezetek javára rendelkező nyilatkozatok száma 2022-ben: 1 443 300 db
 • Egy civil szervezetre eső átlagos támogatók száma 2022-ben: 50
 • Legtöbb támogató: 35 994 (Országos Mentőszolgálat Alapítvány)
 • kedvezményezett civil szervezetek száma: 28 795, ez 554-gyel több a tavalyinál. 
 • Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 380 ezer forint, ami nagyjából alig több, mint a tavalyi.

Az első 10 legtöbb 1%-os rendelkezésből részesült szervezet 2022-ben összeg szerint csökkenő sorrendben.

 1. Országos Mentőszolgálat Alapítvány
 2. Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány
 3. Bátor Tábor Alapítvány
 4. Bethesda Kórház Alapítvány
 5. Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány
 6. Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
 7. Madárkórház Alapítvány
 8. Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány
 9. Magyar Gyermekmentő Alapítvány
 10. Baráthelyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!