3p

Hack Péter, az ELTE jogi szakértője szerint a magyar jogtörténetben még nem volt példa arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium egy olyan magas rangú tisztségviselőjét, amilyen egy miniszterhelyettes államtitkár, vesztegetés elfogadásával gyanúsítsanak meg.

Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt egyben, a gyanú szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner tegnap lemondott államtitkári posztjáról.

Hack Péter, az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője az InfoRádiónak elmondta, ez egy nagyon súlyos, de nehezen bizonyítható bűncselekmény alapesetben. A körülményekből azonban arra lehet következtetni, hogy elég sok bizonyíték gyűlt össze.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy ilyen nagy horderejű ügyben az ügyészség megfelelő bizonyítékok nélkül nem lépett volna, bizonyítékok és megfelelő dokumentumok, adatok nélkül nem lépne az ügyészség a nyilvánosság elé és nem kezdeményezné a mentelmi jog megszüntetését"

– mondta Hack Péter.

Völner Pál komoly büntetésre számíthat. MTI/Koszticsák Szilárd
Völner Pál komoly büntetésre számíthat. MTI/Koszticsák Szilárd

A kiszabható büntetés 7 és fél év körüli, amitől felfelé és lefelé is eltérhet a bíró. Az okot meg kell indokolnia az ítéletében. Mivel jogászról van szó, a büntetés többszörösen súlyos, hiszen, ha elítélik, utána a jogi pályát gyakorlatilag nem tudja gyakorolni, még akkor sem, ha a bíróság nem mondja ki a foglalkozástól eltiltást, mivel a jogászi pályának a nagy részén erkölcsi bizonyítvány szükséges az állások betöltéséhez. Előreláthatóan nagyon nagy árat fizet Völner Pál, ha valóban megtörtént a bűncselekmény" – mondta az ELTE jogi kar büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékének vezetője.

A HVG értesülése, hogy több ezer oldalnyi bizonyítékot, jórészt lehallgatási anyagokat gyűjtött össze a ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Bár az ügy iratai egyelőre minősített adatok, a lap információi szerint az ügyészségen már azon dolgoznak, hogy a titkosításokat feloldják.

Az ügy gyanúsítottjai őszintén megdöbbentek, hogy lebuktatták őket, mert vélhetően úgy érezték, Völner jelenti a garanciát a gördülékeny üzletmenetre. Jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!