3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vitalij Klicskó minden óvóhelyre odafigyel ezentúl, a csecsen uralkodó Jevgenyij Prigozsint bloggernek minősítette. Háborús összefoglaló.

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere elrendelte, hogy a menedékhelyeket 24 órán keresztül üzemeltessék, miután azt állítják, hogy három ember, azért halt meg, mert egy orosz rakétatámadásban, mert nem tudtak bejutni egy lezárt óvóhelyre. 
  • A legmagasabb rangú amerikai katonatiszt azt mondta, megkezdődött az ukrán erők kiképzése a fejlett amerikai Abrams tankokon, de azok a fegyverek, amelyek hosszú távon kulcsfontosságúak az oroszok kiűzésében a megszállt területekről, nem lesznek készen időben Kijev küszöbön álló ellentámadásáig.
  • Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsen ki az „igazságos és tartós béke” alapvető elemeivel az Oroszországgal folytatott háború befejezése érdekében. 

Az ukrán légvédelem megsemmisíti az orosz hadsereg egyik iráni gyártmányú Sahed drónját Kijevben 2023. május 30-ra virradóan. A dróntámdásokban egy civil életét vesztette, hárman megsebesültek. Fotó: MTI/AP
Az ukrán légvédelem megsemmisíti az orosz hadsereg egyik iráni gyártmányú Sahed drónját Kijevben 2023. május 30-ra virradóan. A dróntámdásokban egy civil életét vesztette, hárman megsebesültek. Fotó: MTI/AP

  • Alekszej Navalnij, a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető részleteket közölt a börtönigazgatókkal folytatott levelezéséből, részletezve szarkasztikus követeléseit olyan dolgokkal kapcsolatban, mint egy üveg holdfény, egy balalajka és egy kenguru. Kérését elutasították.
  • Ukrajna kész lenne folytatni a gabonaexportot a Fekete-tengeren a „B-terv” részeként orosz támogatás nélkül, ha Moszkva kihúzná a jelenlegi gabonaexport-megállapodást, és az összeomlana – mondta pénteken Ukrajna mezőgazdasági minisztere.
  • Ukrajna Zaporizzsja régiójában egy orosz tisztségviselő pénteken azt mondta, hogy az ukrán erők ágyúzták az Azovi-tengeren fekvő Berdjanszk oroszok által ellenőrzött kikötővárosát. 
  • Alekszandr Lebegyev egykori KGB-kém reagált az Ukrajna által ellenük bevezetett szankciókra, és megvédte befektetéseit a megszállt Krímben.
  • Ruslan Stefanchuk, az ukrán parlament elnöke a közösségi médiában posztot írt a litván elnökkel való találkozásról: „Hálásak vagyunk Litvániának, az EU-nak és Ukrajna euro-atlanti jövőjének támogatásáért.”
  • A fehérorosz teniszsztár, Aryna Sabalenka mentális egészségi okokra hivatkozva kihagyta a pénteki mérkőzése utáni sajtótájékoztatóját a francia nyílt teniszbajnokságon, miután két napja a második fordulóban megnyert győzelme után véleményt kértek tőle az ukrajnai háborúról.
  • Nagy-Britannia támogatja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz - mondta Ben Wallace védelmi miniszter a Shangri-La Dialogue szingapúri biztonsági találkozóján, és azt mondta, az út nyitva áll előttük, de Volodimir Zelenszkij megértette, hogy Ukrajna nem csatlakozhat addig, amíg háborúban áll Oroszországgal.
  • Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok azt mondták, hogy továbbra is harcolnak az oroszország Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a betörést. 
  • Két nagy hatótávolságú drón megtámadta az üzemanyag- és energiainfrastruktúrát Oroszország nyugati szmolenszki régiójában, de személyi sérülésekről vagy tűzesetekről nem érkezett jelentés – közölte a régió megbízott kormányzója.
  • A csecsen uralkodó, Ramzan Kadirov két közeli szövetségese nyilvánosan bírálta Oroszország legkiemelkedőbb zsoldosát, és Jevgenyij Prigozsint bloggernek minősítette, aki folyton „üvöltözik” a problémái miatt. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!