2p

Az izraeli kémszoftver nagy fenyegetettséget jelent.

Biztonsági figyelmeztetést küldött szét a német szövetségi IT-biztonsági hatóság (BSI) a Pegasus miatt a Spiegel értesülései szerint.

A dokumentumban a kémszoftvert második fokozatú fenyegetésnek minősítik a négyes skálán. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, a hatóságoknak és általában a felhasználóknak a szokásosnál jobban kell ügyelniük az esetleges gyanús jelekre a készülékeiknél.

A potenciális fenyegetettség nagy, különösen azért, mert az iOS és az Android aktuális verziói is még mindig sebezhetőnek számítanak

- írja a BSI a lap birtokába került jelentésben.

A potenciális fenyegetettség nagy. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)
A potenciális fenyegetettség nagy. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

A hatóság különösen problematikusnak tartja, hogy a Pegasus általi támadásokat alig lehet kivédeni.

A támadók professzionalitása miatt nagyon nehéz hatékony megelőző védelmi intézkedéseket tenni

- állapítják meg.  

A közelmúltban nemzetközi lapok által publikált tényfeltáró riportok szerint az NSO izraeli kibercég autoriter hajlamú kormányoknak is adott el a Pegasus-kémprogramból. A gyanú szerint titkosszolgálatok azok segítségével aktiválták a célszemélyek mobiltelefonjainak mikrofonjait és így lehallgatták őket, valamint hozzáfértek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez.

A mit sem sejtő célszemélyek között újságírók éppúgy vannak, mint állam- és kormányfők, vagy éppen cégvezetők. Magyarországon állítólag több mint 300 célpont volt, köztük kormánykritikus újságírók és üzletemberek.    

A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szoftver beszerzését és használatát. Azt állítja ugyanakkor, hogy semmi törvénytelen nem történt, politikai indíttatású megfigyelésre nem került sor.     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!