<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az izraeli kémszoftver nagy fenyegetettséget jelent.

Biztonsági figyelmeztetést küldött szét a német szövetségi IT-biztonsági hatóság (BSI) a Pegasus miatt a Spiegel értesülései szerint.

A dokumentumban a kémszoftvert második fokozatú fenyegetésnek minősítik a négyes skálán. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, a hatóságoknak és általában a felhasználóknak a szokásosnál jobban kell ügyelniük az esetleges gyanús jelekre a készülékeiknél.

A potenciális fenyegetettség nagy, különösen azért, mert az iOS és az Android aktuális verziói is még mindig sebezhetőnek számítanak

- írja a BSI a lap birtokába került jelentésben.

A potenciális fenyegetettség nagy. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)
A potenciális fenyegetettség nagy. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

A hatóság különösen problematikusnak tartja, hogy a Pegasus általi támadásokat alig lehet kivédeni.

A támadók professzionalitása miatt nagyon nehéz hatékony megelőző védelmi intézkedéseket tenni

- állapítják meg.  

A közelmúltban nemzetközi lapok által publikált tényfeltáró riportok szerint az NSO izraeli kibercég autoriter hajlamú kormányoknak is adott el a Pegasus-kémprogramból. A gyanú szerint titkosszolgálatok azok segítségével aktiválták a célszemélyek mobiltelefonjainak mikrofonjait és így lehallgatták őket, valamint hozzáfértek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez.

A mit sem sejtő célszemélyek között újságírók éppúgy vannak, mint állam- és kormányfők, vagy éppen cégvezetők. Magyarországon állítólag több mint 300 célpont volt, köztük kormánykritikus újságírók és üzletemberek.    

A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szoftver beszerzését és használatát. Azt állítja ugyanakkor, hogy semmi törvénytelen nem történt, politikai indíttatású megfigyelésre nem került sor.