<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több ponton is mást szorgalmaznának, mint ami a tervezetben szerepel.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyolc pontban foglalta össze álláspontját és javaslatát a Munkatörvénykönyv módosításáról, többek között több apasági szabadságot javasol - közölte az érdekképviselet.

A szakszervezet szerint a kormányzati előterjesztésbe foglalt 10 munkanap helyett az apasági szabadság legyen 15 munkanap, ikrek esetén pedig 20 munkanap, egy része pedig legyen már a szülés előtti napokban is igénybe vehető. Szorgalmazzák azt is, hogy járjon teljes díjazás - vagyis a távolléti díj 100 százaléka - az apasági szabadság tartamára annak érdekében, hogy az apák valóban élni tudjanak vele.

A munkavállalói érdekképviselet szerint a szülői szabadság legyen összesen 4 hónap, szemben a kormány előterjesztésével, amely az irányelvben megfogalmazott uniós jogi követelményekkel ellentétben csupán 44 munkanapos szülői szabadságot tenne lehetővé. A szakszervezeti szövetség egyben magasabb díjazást szorgalmaz a szülői szabadság és a gondozói szabadság tartamára - írták.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A szakszervezet kifogásolja azt is, hogy a javaslat bizonyos esetekben engedélyezné, hogy a munkáltató megtagadja a munkavállaló saját döntése alapján kivehető 7 napnyi szabadságának kiadását.

Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják, hogy a javaslat értelmében semmilyen díjazás nem illeti meg a munkaköre ellátására egészségi okból alkalmatlan munkavállalót. Ezzel szerintük lehetővé teszik, hogy a munkáltató költségek nélkül várja meg, hogy az adott munkakörre egészségi okból alkalmatlan munkavállaló maga szüntesse meg munkaviszonyát, megfosztva őt ezáltal a felmondási időre és végkielégítésre vonatkozó jogosultságoktól.

(MTI)