2p

Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 

„Bárki is legyen kormányon a következő négy évben, tudnia kell, hogy nem kezdheti úgy a következő időszakot, hogy valamiféle bérrendezést ne csináljon”, mondja Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium magyartanára.

Helyszíni riportunkban a Radnóti Gimnáziumban jártunk, hogy megnézzük az üres folyosókat, a békés hangulatot, és beszéljünk Arató Lászlóval. A magyartanár az interjúban a következő témákat érinti:

  • A sztrájk a tanárokat egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe hozza, hiszen a fizetésük egy részéről lemondanak, mégis sokan vállalják.
  • A sztrájk nem egyszerűen bérkövetelésekről szól, hanem a pedagógus életének ellehetetlenítése elleni felszólalás. „Nem csak az a baj, hogy a fizetésünk nagyon-nagyon kevés, hanem hogy nem végezhetjük jól a munkánkat”.
  • A magyar iskola céljait ilyen mértékben még soha nem volt képtelen teljesíteni. A magyar iskola egyszerűen nem felel meg a hivatásának.
  • Nem öröm tanárnak lenni, a tanárok a fizetésükből már könyvet vagy színházjegyet sem tudnak venni, viszont másodállást kell vállalniuk.
  • A szülők támogatók, a diákok is, hiszen leginkább ők látják, mekkora a baj.
  • Elmondja azt is, ha megkapnák a bérelemelést, szerinte mire költenék a tanárok.

Ha tetszik a riport, iratkozzon fel YouTube-csatornánkra, hogy minden alkalommal azonnal értesüljön társadalmi, politikai vagy pénzügyi témájú videóinkról!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!