<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 

„Bárki is legyen kormányon a következő négy évben, tudnia kell, hogy nem kezdheti úgy a következő időszakot, hogy valamiféle bérrendezést ne csináljon”, mondja Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium magyartanára.

Helyszíni riportunkban a Radnóti Gimnáziumban jártunk, hogy megnézzük az üres folyosókat, a békés hangulatot, és beszéljünk Arató Lászlóval. A magyartanár az interjúban a következő témákat érinti:

  • A sztrájk a tanárokat egzisztenciálisan is nehéz helyzetbe hozza, hiszen a fizetésük egy részéről lemondanak, mégis sokan vállalják.
  • A sztrájk nem egyszerűen bérkövetelésekről szól, hanem a pedagógus életének ellehetetlenítése elleni felszólalás. „Nem csak az a baj, hogy a fizetésünk nagyon-nagyon kevés, hanem hogy nem végezhetjük jól a munkánkat”.
  • A magyar iskola céljait ilyen mértékben még soha nem volt képtelen teljesíteni. A magyar iskola egyszerűen nem felel meg a hivatásának.
  • Nem öröm tanárnak lenni, a tanárok a fizetésükből már könyvet vagy színházjegyet sem tudnak venni, viszont másodállást kell vállalniuk.
  • A szülők támogatók, a diákok is, hiszen leginkább ők látják, mekkora a baj.
  • Elmondja azt is, ha megkapnák a bérelemelést, szerinte mire költenék a tanárok.

Ha tetszik a riport, iratkozzon fel YouTube-csatornánkra, hogy minden alkalommal azonnal értesüljön társadalmi, politikai vagy pénzügyi témájú videóinkról!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.