<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy kihívás, de teljesíthető cél a tél átvészelése orosz gáz nélkül - jelentette ki kedden Berlinben Robert Golob szlovén miniszterelnök, miután megbeszélését folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A két kormányfő az orosz gázszállítások csökkentése révén kialakult energiaválságról, valamint a Németország és Szlovénia közti együttműködésről tárgyalt.

A kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Fotó: Depositphotos
A kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Fotó: Depositphotos

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságot az energiaszállítások terén" - hangsúlyozta a német kormányfő. Scholz ezen kívül elmondta, különösen fontos "törekednünk arra, hogy megújuló energiával tudjuk ellátni magunkat".

Golob ehhez hozzátette, hogy az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az európai uniós közösségen belül kell keresni.

A szlovén miniszterelnök szerint ugyanis az EU tagországok között vannak olyan kihasználatlan lehetőségek, amelyek lehetővé tennék, hogy kellő takarékossággal orosz gáz és "kényszerkorlátozások" nélkül vészeljük át a telet.

A német kancellár Robert Golobbal közös sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy a találkozón részletesen tárgyaltak a szél- és a napenergia szerepéről. A szlovén kormányfő ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Ezzel nem csak "zöld fordulatot" idézhetnének elő Európában - fogalmazott a szlovén kormányfő -, hanem "stabil és egységes európai rendszert hozhatnánk létre" az energiatermelés terén.

Robert Golobot májusban választottak meg Szlovénia miniszterelnökévé, a keddi berlini találkozó az első külföldi kétoldalú tárgyalása volt.

(MTI/dpa/STA)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.