<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A korábbi 460 ezer kisadózóból 50 ezren már befejezték működésüket, és a szám csak tovább emelkedik. Aki tudta, az augusztus végén még „kikatázta magát”, augusztus végére óriásit emelkedett az általuk kibocsátott számlák összértéke.

A korábbi, 460 ezer kisadózó átalányadós (katás) vállalkozás közül szeptember elejére 50 ezren már befejezték működésüket, az elmúlt 9 napban pedig további 4500 vállalkozás indította el végelszámolásátírja azenpenzem.hu. A katások 88 százaléka egyéni vállalkozó, 12 százaléka pedig betéti társaságként működő vállalkozás volt. Hozzáteszik, az egyéni vállalkozások 94,4 százaléka, a bt.-knek pedig 88,9 százaléka volt alanyi áfamentes.

A lap a Billingo adataira hivatkozva azt is hozzáteszi, január és június között havi szinten 1-5 százalékkal emelkedett a katások által kibocsátott számlák összértéke, majd júliusban, a kata kivégzésének hírére ez a növekmény 7 százalékra ugrott. A régi katás számlázás utolsó hónapjában, augusztusban pedig nem kevesebb, mint 55 százalék (!) volt a növekedés. Augusztus 29-én 2-szeresére, 30-án 2,6-szorosára, míg 31-én a 4-szeresére nőtt a kiállított számlák összértéke a hónap első napjához képest – írja a portál.

 

A kata lehetőségét a kormányzat júliusban drasztikusan szűkítette: csak egyéni vállalkozás formájában választható, a vevő pedig – a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével – csak magánszemély lehet.

A katázásról átalányadózásra váltóknak segítséget nyújthat kalkulátorunk, melyet itt érnek el: