TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A kormány szerint letaglózóak lesznek az áprilisi gazdasági adatok - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyitotta az operatív törzs mai tájékoztatóját. A pillanatnyi helyzetet így írta le:

"Eredményesen küdöttünk, így a védekezés második szakaszába léphettünk. Teljes mértékben azonban nem tudunk visszatérni a régi kerékvágásba. Rég nem látott mértékű válsággal szembesültünk, amely nem egyformán érinti az ágazatokat. Az áprilisi adatok letaglózóak lesznek."

Bécsi utcakép Bécsi utcakép

Hozzátette, hogy Magyarország eddig "jobban vette az akadályokat", amit az ipari teljesítménnyel illusztrált. Mint mondta, miközben az Európai Unióban 12 százalékkal csökkent a termelés, nálunk 10 százalékkal.

Beszélt továbbá a kormányzati intézkedésekről. Elhangzott, hogy a nemrég indult nyolc hetes online informatikai képzésekre már 32 ezer ember regisztrált. Fontos, hogy a képzési időszak, az órák az egyéni igényekben megfelelően oszthatók be. Mint mondta, ez a képzés előfeltétele a 2020 augusztusában induló "struktúraváltó felnőttképzésnek", amelyhez a jelentkezők 1,2 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt - Diákhitel Pluszt - vehetnek fel. A kormány 1100 képzést kínál azoknak, akik új szakmát tanulnának - közölte.

A még tanuló korban lévők pedig arra készülhetnek, hogy a kormány korszerűsíteni készül a szakképzési, felsőoktatási rendszert. E hét csütörtökén sikeresen lezárultak a szakképzési vizsgák, mintegy 50 tárgyból.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy már mintegy 24 ezer diplomát állítottak ki azoknak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. A nyelvvizsga megszerzésére továbbra is lehetőség van, 4 online vizsgaközpont kapott erre engedély, közülük három már májusban el is kezdi a vizsgáztatást. Több mint 2 ezer ember már jelentkezett is nyelvvizsgára.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője ismertette a Budapestre hétfőtől érvényes új szabályozást, amelyet ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a betegség kapcsán a rizikófaktorokról beszélt. Ezek közé sorolta az életkort és az egyéb betegségeket. Nem igaz, hogy az egyik leggyakrabban használt vérnyomás-csökkentő súlyosbítja a betegséget, ezt nem igazolták a vizsgálatok - hívta fel a figyelmet. A kockázatok közé sorolta a vesebetegségeket, szívbetegségeket, de felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-fertőzés az egész testet meg tudja támadni. A cukorbetegek közül az inzulininjekciókkal kezeltek vannak nagyobb veszélynek kitéve.

A tapasztalatok szerint a 2 és 9 év közötti gyermekeknél a koronavírus legyőzése után megjelenhet a Kawasaki-kór, amely lázzal, a nyaki nyirokcsomó megduzzanásáva, kiütésekkel jár. New York-ban 100 gyereknél észlelték, közülük három gyerek meghalt. Szlávik János szerint a nagy számok törvénye alapján ez a rendkívül ritka betegség valóban előfordulhat, de jó hír, hogy jól kezelhető.

A tájékoztatón 2, azaz kettő darab újságírói kérdések adtak választ:

  • Készen állnak arra, hogy újra életbe léptessék azokat az intézkedéseket, amelyek a védekezés első szakaszában voltak szükségesek az eredményes védekezéshez.
  • A kormány tárgyalásokat folytat a szomszédos országokkal a határátlépés megkönnyítéséről. Úgy tűnik hogy Auszria negatív koronavírus-teszthez fogja kötni a beléptetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.