2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egymás lábát taposták az emberek a budapesti 22-es buszjáraton, mert nem indult elég busz. A buszvezetők szakszervezete radikális intézkedéseket követel.

Ezer sofőr hiányzik a Volánbusz autóbuszairól, és a gondot súlyosbítja, hogy a bezárt vasútvonalakat is buszokkal kellene pótolni – írta az ATV az RTL Híradóra és a Indexre hivatkozva. Ezt a helyzetleírást Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet érdekképviseleti elnöke adta.

Problémák a buszcégnél. Fotó: MTI
Problémák a buszcégnél. Fotó: MTI

A szakszervezet szerint a szükségesnél körülbelül ezerrel kevesebb sofőr dolgozik a Volánbusznál, miközben a vasútvonalak lezárása miatt indított pótlóbuszjáratok még nagyobb terhet rónak a vállalatra.

Vitézi Dávid volt közlekedési államtitkár szintén szintén kongatja a vészharangot. Hétfőn Budakeszin és a Budakeszi úton 7 és 9 óra között a 22-es, 22A és 222-es vonalakon 35 darab busznak kellett volna belépnie Budapestre, ehhez képest 21 busz közlekedett. Ez az előírtnak mindössze hatvan százaléka. Az utasok ezért alig tudtak felférni a buszokra.

A Volánbusz ezzel az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „a hétvégén, illetve ma reggelre hét autóbusz-vezető betegedett meg, de átcsoportosításokkal kezelni tudták a problémát.” A hiány miatt a kérdéses időszakban 5-30 perc késéssel tudtak csak közlekedni a járatok. Vitézy Dávid szerint ez azonban nem igaz: „Sajnos ez a helyzet egyre sűrűbbé válik. A fő oka egyébként nem is csak a torlódás, bár az is van itt, de a kimaradást nem ez okozta, hanem azok a tömeges személyzeti hiányok, amelyek a Volánbusz működését kísérik.” 

A szakszervezet szerint 20-25 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a Volánbusz meg tudja tartani a sofőrjeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!