<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem kell adót fizetniük a szolgáltatásaikat határon átnyúló ügyletként legalább kétharmad részben külföldieknek nyújtó pénzintézeteknek.

Annak a pénzügyi szervezetnek, mely 2021-ben és 2022-ben szolgáltatásait határon átnyúló szolgáltatásként Magyarországon bejegyzett székhelyéről nyújtotta, és ebből 2021-ben éves nettó díj- és jutalékbevétele, valamint nettó kamatbevétele legalább kétharmad részben devizakülföldi ügyfelektől származott, nem kell megfizetnie a banki különadót – derül ki a csötörtök éjszaka megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányrendelet értelmében ezek a pénzügyi vállalkozások 2023-tól mentesülnek a különadó alól, a mentesülés feltétele, hogy bevallást helyettesítő nyomtatványon nyilatkozzanak a feltételek fennállásáról.

Lettek kivételek a banki különadó alól. Fotó: Pixabay
Lettek kivételek a banki különadó alól. Fotó: Pixabay

A 2010-ben bevezetett banki különadó hitelintézet esetében az adóévet megelőző második adóév mérlegfőösszegének – sávosan – 50 milliárd forintig terjedő összegéig 0,15 százaléka, efölött 0,2 százaléka, egyéb pénzügyi szervezet esetében az ugyanerre az időszakra vonatkozó kamateredmény, valamint díj- és jutalékeredmény összevont összevont összegének 6,5 százaléka.