1p

Nem kell adót fizetniük a szolgáltatásaikat határon átnyúló ügyletként legalább kétharmad részben külföldieknek nyújtó pénzintézeteknek.

Annak a pénzügyi szervezetnek, mely 2021-ben és 2022-ben szolgáltatásait határon átnyúló szolgáltatásként Magyarországon bejegyzett székhelyéről nyújtotta, és ebből 2021-ben éves nettó díj- és jutalékbevétele, valamint nettó kamatbevétele legalább kétharmad részben devizakülföldi ügyfelektől származott, nem kell megfizetnie a banki különadót – derül ki a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányrendelet értelmében ezek a pénzügyi vállalkozások 2023-tól mentesülnek a különadó alól, a mentesülés feltétele, hogy bevallást helyettesítő nyomtatványon nyilatkozzanak a feltételek fennállásáról.

Lettek kivételek a banki különadó alól. Fotó: Pixabay
Lettek kivételek a banki különadó alól. Fotó: Pixabay

A 2010-ben bevezetett banki különadó hitelintézet esetében az adóévet megelőző második adóév mérlegfőösszegének – sávosan – 50 milliárd forintig terjedő összegéig 0,15 százaléka, efölött 0,2 százaléka, egyéb pénzügyi szervezet esetében az ugyanerre az időszakra vonatkozó kamateredmény, valamint díj- és jutalékeredmény összevont összevont összegének 6,5 százaléka.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!