<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A fegyverek az éjszaka sem pihentek. Ez történt péntek hajnalra az orosz–ukrán háborúban.

  • Az orosz erők több rakétaállást telepítettek a leállított zaporizzsjai atomerőmű közelébe – állították csütörtökön ukrán tisztviselők. Aggasztónak tartják, hogy Európa legnagyobb atomerőművét bázisként használhatják Ukrajna területére történő kilövésekhez, ami növeli a sugárzás veszélyét.
  • Oroszország továbbra is arra készül, hogy elfoglalja Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, amelyeket Putyin az oroszokének tart – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy a dél-ukrajnai Krím, ki van téve az ukrán erők támadásainak, miután az ottani tisztviselők azt mondták, hogy egy drónt lőttek le egy kulcsfontosságú haditengerészeti bázis közelében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Fotó: MTI / EPA / Pool / Samil Zumatov
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Fotó: MTI / EPA / Pool / Samil Zumatov

  • Ukrajna újabb vészhelyzeti áramszüneteket vezetett be, miközben megpróbálja helyrehozni az orosz légicsapásokban megsérült energetikai infrastruktúrát. Az Ukrenergo hálózatüzemeltető szerint a helyzetet bonyolítja az időjárás, hogy a nyugati régiókban fagy, eső, hó és erős szél fenyeget, ami miatt a vezetékek eljegesedtek, de a legnehezebb a helyzet a keleti területeken, ahol a leghevesebbek a harcok.
  • Kiszivárgott hírek szerint az EU szigorítani kívánja az orosz katonai és ipari szféra, a Kreml-párti média és az Ukrajnában harcoló orosz nacionalista csoportok elleni szankciókat. Összesen nyolc személy ellen szabtak ki személyes szankciót, köztük olyan orosz tisztviselők ellen, akik állítólag részt vettek ukrán gyerekek Oroszországba történő illegális átadásában és örökbefogadásában, valamint jobboldali nacionalista csoportok vezetői ellen is.
  • Az orosz tüzérségi erők heves ágyútűz alá vették csütörtökön a Donyeck megyei Toreck városát, a támadás következtében egy helyi lakos életét vesztette, két másik megsérült – közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegram alkalmazáson. A helyi vezető elmondta, hogy a lövedékek lakóövezetbe csapódtak, legalább 12 ház rongálódott meg, illetve dőlt össze. Kirilenko figyelmeztetett, hogy minden civil, aki továbbra is a donyecki régióban tartózkodik, halálos veszélynek teszi ki magát. Arra kérte ezért a helyi lakosokat, hogy mihamarabb meneküljenek el a térségből Ukrajna kevésbé veszélyes vidékére.
  • Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közben egy tévéműsorban azt mondta, hogy az orosz erők rendszeresen ágyúzzák a régióban lévő Kupjanszk városát, de az ukrán hatóságok továbbra sem látják annak kockázatát, hogy az orosz hadsereg offenzívát indítana a település irányába. Emlékeztetett arra, hogy Harkiv megyében még 29 település orosz megszállás alatt áll. „Kupjanszkot folyamatosan rakéta-sorozatvetőkkel és Sz-300-as rendszerekkel lövik az oroszok” – mondta Szinyehubov, kiemelve, hogy csütörtökön is rakéta csapódott be a helyi adminisztráció épülete mellett. „Károk keletkeztek, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés” – tette hozzá. A kormányzó megjegyezte, hogy nemcsak Kupjanszk van célkeresztben: a megye északi részén, az ukrán-orosz államhatárhoz közeli Volcsanszkot is rendszeresen lövik az orosz erők.
  • Az Európai Unió (EU) belügyminiszteri tanácsa csütörtökön határozatot fogadott el arról, hogy az EU-tagországok ezentúl nem fogadják el az Ukrajnában és Georgiában kiállított orosz okmányokat. A tanács brüsszeli közleménye szerint a határozat elfogadása válasz Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára, valamint arra, hogy Moszkva orosz nemzetközi útleveleket állít ki a megszállt régiók lakosai számára. A határozat arra is reagál, hogy Oroszország 2008-ban egyoldalúan elismerte Abházia és Dél-Oszétia georgiai területek függetlenségét – írták. Hozzátették: a mostani határozat célja a külső határokra vonatkozó uniós politika és a közös vízumpolitika megfelelő működésének biztosítása, valamint az EU-tagállamok biztonságának szavatolása.

(MTI, The Guardian)