5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a GDP 6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezérkara - élén Matolcsy Györggyel - ismertette a jegybank intézkedéseit.

Meg kell erősíteni Magyarország pénzügyi rendszerét, célja, hogy visszakerüljön a koronavírus előtti dinamikus növekedési pályára - vezette fel az MNB elnöke a Monetáris Tanács mai döntéseit.

5 lépést emelt ki Matolcsy György:

1. Növekedési Hitelprogram

 • újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá! néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Tehát az új forrás: 1000 milliárd,
 • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra. Alapvetően a kis- és középvállalkozásokon próbál segíteni, 
 • fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá!-t,
 • 2,5 százalékos kamaton lehet felvenni az NHP Hajrá-t, de a bankok kapnak az MNB-től plusz 4 százalékot. De arra hívja fel a figyelmet a Monetáris Tanács, hogy versengjen, vigye még lejjebb a hitelkamatot. Ez a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-áig él, 
 • a bankoknak előírja az MNB, hogy 2 hét alatt bírálják el a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor a jegybank átteszi a hitelkérelmet egy másik bankhoz.

Matolcsy György az MNB online sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube / MNB
Matolcsy György az MNB online sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube / MNB

2. A Növekedési Kötvényprogramban kibocsátott papírok futamidejét 10-ről 20 évre növelik, és az MNB 20 milliárd helyett 50 milliárdra emelték azt az összeget, amennyiért a jegybank maximálisan vehet kötvényt.

3. Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

4. A bankoknak nem kell jegybanki tartalékot képezniük, ez 250 milliárdos pluszt jelent.

5. 1500 milliárddal javították a bankrendszer pénzellátottságát. Elsősorban állampapírok vásárlására fordítódik.

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács elnökhelyettese további intézkedéseket ismertetett:

a. A Monetáris Tanács változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg. 

Nagy Márton jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)
Nagy Márton jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

b. Eszközvásárlási programot indítanak:

 • az MNB állampapírokat vásárol, ennek a részleteit a következő hetekben dolgozza ki, például kitől (bankoktól, biztosítóktól is), milyen futamidővel és milyen technikával (tendereken, vagy a másodpiacon, egyedi ügyletekkel),
 • újraindítják a jelzáloglevél-vásárlási programot. Jelenleg 150-300 milliárd forintnyi jelzálog van a piacon,
 • a kiszorítandó likviditásra nem írnak elő mennyiséget (ez eddig 300-500 milliárd forint volt negyedévente), az ugyanis a mostani bejelentésekkel az értelmét veszíti.

Nagy Márton bejelentéseit követően a forint jelentősen erősödött, az euróval szemben a kurzus 357 alá került, miközben hétfőn még 365 körül forgott a bankközi piacon a magyar fizetőeszköz.

Kandrács Csaba, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős MNB-alelnök elmondta: ma az MNB által felügyelt hazai bankpiac stabilabb, mint 6 éve, amikor Matolcsy György lett a jegybank elnöke. A bankok tőkésítettségének aránya 18 százalék, ami EU-szinten kiváló, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, a kockázati szint is mérsékelt. Számos biztonsági, garanciális eszköznek köszönhetően a 2008-as rendszerszintű problémák ma nem ismétlődhetnek meg. Kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek száma megközelíti a 80 ezret, értékük pedig az 1000 milliárd forintot. Bejelentette, hamarosan a fogyasztóbarát személyi kölcsön is elérhetővé válik. Ami a biztosítási szektort illeti, az évi 8 százalékkal bővült, a tőkeszintje a duplája az uniós elvárásoknak. A hazai tőkepiaci és pénztári szektor is stabil.

Kandrács Csaba jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)
Kandrács Csaba jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Kandrács Csaba hangúlyozta, hogy az MNB elvárja a koronavírus-járvány idején is a bankoktól, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak: hitelezzenek, biztosítási, pénztári és egyéb termékeket értékesítsenek. Valamennyi pénztár körlevélben kapott utasítást a kockázatmérséklési intézkedésekről, ezek betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai hitelezési folyamatok és pénzügyi piac ismét növekedésnek induljon. Ezt a jegybank minden felügyeleti eszközével is támogatja.

Patai Mihály alelnök pedig arról számolt be, hogy a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer első hónapja jól sikerült, az kiválóan működik technikailag és az ügyfélélmény is kiváló. Néhány jellemző adat:

 • egy hónap alatt 9,3 millió átutalás történt, 1363 miliárd forintos összértékben,
 • az átutalások több mint 99,9 százaléka 5 másodpercen belül teljesült, ez a nemzetközi példáknál rövidebb idő,
 • ezen belül az átutalások 92 százaléka ért célba 2 másodpercen belül,
 • az átutalások 31 százaléka éjjel zajlott le,
 • napi 400 ezer átutalás történt. 

Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)
Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Zárásként Matolcsy György bejelentette:

Az MNB új 20 forintos érmét bocsát ki, a következő felirattal: Tisztelet a hősöknek!  Az ápolóknak, rendőröknek, pékeknek, mindenkinek, akik ezekben a nehéz hetekben elviszik a munka dandárját. Ebből az érméből a jegybank több millió darabot ver - tájékoztatott az MNB elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!