<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a GDP 6 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezérkara - élén Matolcsy Györggyel - ismertette a jegybank intézkedéseit.

Meg kell erősíteni Magyarország pénzügyi rendszerét, célja, hogy visszakerüljön a koronavírus előtti dinamikus növekedési pályára - vezette fel az MNB elnöke a Monetáris Tanács mai döntéseit.

5 lépést emelt ki Matolcsy György:

1. Növekedési Hitelprogram

 • újraindítják a Növekedési Hitelprogramot, 1000 milliárd forinttal, NHP Hajrá! néven és ehhez teszi hozzá az MNB az NHP Fix 500 milliárdos forrását. Tehát az új forrás: 1000 milliárd,
 • 20 évre felemelték az NHP-hitelek futamidejét, az elérhető összeget pedig 10 milliárd forintra. Alapvetően a kis- és középvállalkozásokon próbál segíteni, 
 • fejlesztésre, beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, bérfizetésre és hitelkiváltásra lehet felvenni az NHP Hajrá!-t,
 • 2,5 százalékos kamaton lehet felvenni az NHP Hajrá-t, de a bankok kapnak az MNB-től plusz 4 százalékot. De arra hívja fel a figyelmet a Monetáris Tanács, hogy versengjen, vigye még lejjebb a hitelkamatot. Ez a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-áig él, 
 • a bankoknak előírja az MNB, hogy 2 hét alatt bírálják el a hitelkérelmet. Ha ez nem sikerül, akkor a jegybank átteszi a hitelkérelmet egy másik bankhoz.

Matolcsy György az MNB online sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube / MNBMatolcsy György az MNB online sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube / MNB

2. A Növekedési Kötvényprogramban kibocsátott papírok futamidejét 10-ről 20 évre növelik, és az MNB 20 milliárd helyett 50 milliárdra emelték azt az összeget, amennyiért a jegybank maximálisan vehet kötvényt.

3. Az MNB 250 milliárd forintos osztalékot fizetett be a költségvetésbe.

4. A bankoknak nem kell jegybanki tartalékot képezniük, ez 250 milliárdos pluszt jelent.

5. 1500 milliárddal javították a bankrendszer pénzellátottságát. Elsősorban állampapírok vásárlására fordítódik.

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács elnökhelyettese további intézkedéseket ismertetett:

a. A Monetáris Tanács változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg. 

Nagy Márton jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése) Nagy Márton jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

b. Eszközvásárlási programot indítanak:

 • az MNB állampapírokat vásárol, ennek a részleteit a következő hetekben dolgozza ki, például kitől (bankoktól, biztosítóktól is), milyen futamidővel és milyen technikával (tendereken, vagy a másodpiacon, egyedi ügyletekkel),
 • újraindítják a jelzáloglevél-vásárlási programot. Jelenleg 150-300 milliárd forintnyi jelzálog van a piacon,
 • a kiszorítandó likviditásra nem írnak elő mennyiséget (ez eddig 300-500 milliárd forint volt negyedévente), az ugyanis a mostani bejelentésekkel az értelmét veszíti.

Nagy Márton bejelentéseit követően a forint jelentősen erősödött, az euróval szemben a kurzus 357 alá került, miközben hétfőn még 365 körül forgott a bankközi piacon a magyar fizetőeszköz.

Kandrács Csaba, a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős MNB-alelnök elmondta: ma az MNB által felügyelt hazai bankpiac stabilabb, mint 6 éve, amikor Matolcsy György lett a jegybank elnöke. A bankok tőkésítettségének aránya 18 százalék, ami EU-szinten kiváló, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alá csökkent, a kockázati szint is mérsékelt. Számos biztonsági, garanciális eszköznek köszönhetően a 2008-as rendszerszintű problémák ma nem ismétlődhetnek meg. Kiemelte, a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek száma megközelíti a 80 ezret, értékük pedig az 1000 milliárd forintot. Bejelentette, hamarosan a fogyasztóbarát személyi kölcsön is elérhetővé válik. Ami a biztosítási szektort illeti, az évi 8 százalékkal bővült, a tőkeszintje a duplája az uniós elvárásoknak. A hazai tőkepiaci és pénztári szektor is stabil.

Kandrács Csaba jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése) Kandrács Csaba jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Kandrács Csaba hangúlyozta, hogy az MNB elvárja a koronavírus-járvány idején is a bankoktól, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak: hitelezzenek, biztosítási, pénztári és egyéb termékeket értékesítsenek. Valamennyi pénztár körlevélben kapott utasítást a kockázatmérséklési intézkedésekről, ezek betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a hazai hitelezési folyamatok és pénzügyi piac ismét növekedésnek induljon. Ezt a jegybank minden felügyeleti eszközével is támogatja.

Patai Mihály alelnök pedig arról számolt be, hogy a március 2-án debütált azonnali fizetési rendszer első hónapja jól sikerült, az kiválóan működik technikailag és az ügyfélélmény is kiváló. Néhány jellemző adat:

 • egy hónap alatt 9,3 millió átutalás történt, 1363 miliárd forintos összértékben,
 • az átutalások több mint 99,9 százaléka 5 másodpercen belül teljesült, ez a nemzetközi példáknál rövidebb idő,
 • ezen belül az átutalások 92 százaléka ért célba 2 másodpercen belül,
 • az átutalások 31 százaléka éjjel zajlott le,
 • napi 400 ezer átutalás történt. 

Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése) Patai Mihály jegybank-alelnök online sajtótájékoztatója a Monetáris Tanács április 7-i ülését követően. (Forrás: az MNB élő YouTube-os közvetítése)

Zárásként Matolcsy György bejelentette:

Az MNB új 20 forintos érmét bocsát ki, a következő felirattal: Tisztelet a hősöknek!  Az ápolóknak, rendőröknek, pékeknek, mindenkinek, akik ezekben a nehéz hetekben elviszik a munka dandárját. Ebből az érméből a jegybank több millió darabot ver - tájékoztatott az MNB elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.