<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglehetősen borús állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia a magyar közoktatás helyzetéről, amely szerintük szoros összefüggésben áll azzal, hogy a pedagógusi pálya anyagi megbecsültsége siralmas.

Állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága a pedagógusok anyagi megbecsüléséről, amelyben leszögezik: a mérések szerint egyre romlanak a magyar diákok eredményei, nem csökken az iskolát korán, végzettség nélkül elhagyók száma. Aggasztónak tartják, hogy diákjaink problémamegoldó képességének szintje már a fejletlen országokéhoz közelít, idézte a jelentést a hvg.hu.

Megjegyzik, a közoktatás eredményességének legfőbb meghatározó tényezője a pedagógus, és amint azt számos tény mutatja, a magyarországi pedagógusok helyzete különösképpen nehéz. Az állásfoglalás szerint a legsúlyosabb probléma a témában, hogy mind kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagógus-hivatást, és „gyors beavatkozás nélkül a helyzet hamarosan kezelhetetlenné válik”. Persze ok-okozati összefüggésként nem felejtik el jelezni, hogy az utóbbi időszakban a pályakezdő tanárok jövedelme nem elegendő az értelmiségi életfeltételek biztosításához sem.