<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az értesülések szerint a magyar kormány vétózta meg, hogy az EU nemet mondjon Putyin zsarolására.

Informális megbeszélt tartottak csütörtökön Brüsszelben uniós vezetők – írja az azonnali.hu. A tárgyalás legfontosabb témáját Vlagyimir Putyin bejelentése szolgáltatta, miszerint a jövőben csak rubelért adja az orosz gázt az általa barátságtalannak minősített országoknak, így az Európai Unió államainak is.

Orbán Viktor nem megy szembe Vlagyimir Putyin érdekeivel. Fotó: depositphotosOrbán Viktor nem megy szembe Vlagyimir Putyin érdekeivel. Fotó: depositphotos

A válságtanácskozást azért hívták össze, mert Gazprom közölte, hogy ennek elmaradása esetén hajlandó a teljes Európába irányuló gázszállítás leállítására.

A megbeszélésekről hivatalos közleményt nem adtak ki de Nick Gutteridge, a Sun brit lap brüsszeli tudósítója azt írta, a magyar vétón bukott meg a közös fellépés. Az újságíró szerint a magyar kormány álláspontja ugyanis az volt a kérdésben, hogy ez „magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”.

Joe Barnes, a Telegraph brüsszeli tudósítója tweetjében egy uniós diplomatára utalva azt írta, hogy „klasszikus Orbán: Putyin kezére játszik”.

Nem áll le a gázszállítás

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

„Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, és ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett rendeletből" – idézte az MTI a szóvivőt.

„A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén, vagy akár május elején esedékes" – magyarázta Peszkov.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.