<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A zaporizzsjei atomerőművet leválasztották a fő áramvezetékről, de egy tartalévezetéken még csatlakozik hozzá. Svédország komoly garanciaprogramot indított az energiavállalatok megmentésére. Reggeli összefoglaló a háború 193. napjának kezdetén.

  • Svédország bejelentette, hogy több százmilliárd dolláros likviditási garanciát nyújt az északi és balti energiavállalatoknak, hogy elkerülje az orosz Gazprom által az Északi Áramlat 1 gázvezeték leállítása miatt kiváltott pénzügyi válságot. Magdalena Andersson miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Svédország „háborús tél” előtt áll az európai energiahiány miatt, és azt mondta, hogy a garanciák pontos részleteit még ki kell dolgozni - idézi a miniszterelnököt az Al Jazeera.
  • Ukrán partraszálló deszant tett újabb sikertelen kísérletet a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szombati hadijelentést ismertetve az MTI összefoglalója szerint. A tábornok szerint a kísérlet péntek este, közép-európai idő szerint 22 óra körül történt. Konasenkov azt mondta, hogy két, összesen 42 járműből álló naszád- és motorcsónakraj, a fedélzeten ukrán különleges műveleti egységek 250 katonájával és külföldi "zsoldossal" megpróbált partra szállni a kahovkai víztározó partján. Az oroszok azt állítják: rajtaütésük nyomán húsz vízijármű megsemmisült, a többi pedig visszafordult az ukrán erők által ellenőrzött part irányába.  Az orosz katonai tárca szerint a sikertelen ukrán kísérletben 47 katona, köztük tíz külföldi "zsoldos" esett el, további 23-an pedig megsebesültek. Az előző orosz hadijelentés szerint pénteken, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának reggelén is meghiúsult két összehangolt ukrán partraszállási kísérlet az erőmű közelében.
  • A zaporizzsjai atomerű jelenleg egy tartalékvezetéken kapcsolódik az energiahálózathoz, miután szombaton lekapcsolták a hálózathoz vezető utolsó megmaradt fő áramvezetékről - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményében, amelyet a Guardian idéz. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az erőművet szombat hajnalban teljesen leválasztották a hálózatról - a helyi, oroszok által támogatott hatóságok szerint ugyanis a folyamatos tüzérségi támadások tönkretettek egy kulcsfontosságú távvezetéket.
  • Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 286 repülőgépet, 151 helikoptert, 1867 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4776 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 824 sorozatvetőt, 3366 tüzérségi löveget és aknavetőt rendszert, valamint 5250 speciális katonai járművet veszítettek. A harctéri veszteségekről szóló beszámolókat független felek a háború kezdete óta nem tudják megerősíteni - sem az ukrán, sem az orosz fél által közzétett számokat.
  • Ukrajna Olekszij Makejevet jelölte a berlini ukrán nagyköveti posztra Andrij Melnyik utódjaként, meg is kapta a működési engedélyét a német kormánytól. Makejev az elmúlt években az ukrán külügyminisztérium politikai igazgatójaként dolgozott, nevét már hosszabb ideje emlegették lehetséges nagykövetként. A hivatalban lévő nagykövet visszahívásáról július közepén döntött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Melnyik a tervek szerint október 14-n hagyja el állomáshelyet, és Kijevben, a külügyminisztérium kap új tisztséget. Melnyik azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy többször is éles kritikával illette a német kormány Oroszország-politikáját, már Ukrajna megtámadása előtt is. Az utóbb hónapokban erős nyomást gyakorolt a német félre annak érdekében, hogy az küldjön több fegyvert országának - írja az MTI.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 6863-an léptek be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 12 593-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 293 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 105-en érkeztek - köztük 30 gyermek - az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.