<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.

Márciusban 2707, áprilisban 1465 fővel több magyar állampolgár tudott elhelyezkedni Ausztriában, mint az azt megelőző hónapban. Ez nem tűnik soknak, viszont a növekedés ezzel már negyedik hónapja tart az őszi és decemberi csúnya visszaesés után. Januárban és februárban is volt pár ezer fős bővülés, annak ellenére, hogy az országban a síszezon, a téli turistaszezon szinte teljesen elmaradt a járvány miatt. (Első ábra.)

Különösen látványos a növekedés év/év alapon (lásd a második grafikont). Így számolva mintegy 12 ezer, illetve 13 ezer fővel több lett a magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma. Igaz, a bázis alacsony volt, hiszen 2020 tavaszán, az úgynevezett első hullám során hirtelen nagyon sokan veszítették el munkájukat, a gazdaság szinte teljesen leállt. A második és harmadik hullámnak nevezett időszakokban a politikusok már jobban igyekeztek a gazdaságot életben tartani.

A lassú nyitás ellenére nőtt a létszám

A teljes osztrák munkaerőpiac márciusban több mint 70 ezer, áprilisban 23 ezer fővel bővült, ennek a plusz létszámnak közel a felét külföldi alkalmazottakkal töltötték fel. Így két hónap alatt mintegy 42 ezer külföldi és 51 ezer osztrák állampolgár kapott munkát. Annak ellenére, hogy az újranyitás szomszédainknál is lassú volt és a tervezettnél később kezdődött, a gazdaság ezekben a hónapokban is csak részlegesen működött.

A magyaroknál érezhetően nagyobb számban találtak munkát a román polgárok, márciusban 4450, áprilisban 1600 fővel lettek többen. A lengyelek sem maradtak el túlságosan a magyaroktól, két hónap alatt ők is közel négyezerrel többen tudtak elhelyezkedni. További hagyományos “küldő nemzetek”, mint a németek, a szerbek, bosznia-hercegovinai polgárok, a szlovákok, a horvátok és a törökök is többen lettek egyenként 1-3 ezer fővel.

Ha egy kicsit hosszabb távra tekintünk, azt látjuk, hogy az áprilisi 91 500 fős magyar foglalkoztatotti létszám már meghaladja például a két évvel ezelőttit, a 2019 áprilisit. Bár nagy ingadozások vannak a grafikonon, azért alapvetően azt mondhatjuk, hogy a magyar foglalkoztatotti létszám nagy része az utóbbi egy évben is megmaradt. Inkább csak a korábbi években jellemző növekedés állt le.

Megint sok külföldi dolgozik Ausztriában

A magyar dolgozók átlagos létszáma 2020-ban is 91 400 fő volt, nem lényegesen alacsonyabb a 2019-es 96 900 főnél, vagy a 2018 as 92 300-nál.

Könnyen elképzelhető, hogy a mozgási korlátozások, a gazdaságot fékező tilalmak megszűnésével ismét növekedési pályára áll a szomszédainknál dolgozók létszáma, vagy már gyorsan növekszik is ezekben a májusi hetekben. Az emelkedő trend egyébként legalább egy évtizede tart, amint az ábrák mutatják.

Külföldiekre márpedig szükség van?

Amint az utolsó ábrán látszik, az Ausztriában foglalkoztatottak között a külföldi állampolgárok aránya 21,5 százalék, most is mindenkori csúcsa közelben van. Az ábrán látható két hullámvölgy azt jelzi, hogy a legsúlyosabb mozgási korlátozások idején kevesebb külföldit foglalkoztattak az országban, ám a helyzet javulásával ismét felvették őket.

Innét jön a hatalmas növekedés?

Mindenki arra készül, hogy ez a nyár hatalmas fellendülést  hoz majd az idegenforgalomban, illetve a gazdaságban. Ha ez bejön, akkor vélhetően Ausztriában is további sok tízezer dolgozóra lesz szükség, és a magyarok száma is megindulhat felfelé.

A múlt héten “az ország kinyitott”, üzemelnek például az éttermek, a mozik és a szállodák. Igaz, sok esetben csak teszteredmények bemutatásával vagy oltási igazolással lehet ezeket igénybe venni. (A részletes szabályokról az osztrák közszolgálati ORF magyar nyelvű weboldala készített egy összefoglalót.)

Tovább marad a magyar határellenőrzés

Újabb egy hónappal, június 23-ig meghosszabbította az osztrák-magyar határ ellenőrzését Magyarország. A koronavírus-járványra hivatkozva szeptemberben visszaállított kontroll eredetileg pünkösdig tartott volna írja az ORF. Az eddigi szabályok változatlanul érvényesek, akik pedig rendelkeznek magyar védettségi igazolvánnyal, azok korlátozások nélkül utazhatnak Magyarországra. Ilyen igazolványt a betegségen átesett vagy Ausztriában beoltott magyar állampolgárok is igényelhetnek. (A május 19-től érvényes határátlépési szabályokról részletesen itt írnak magyarul.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.