3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországra látogatott az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának küldöttsége. A Sabine Verheyen bizottsági elnök által vezetett delegációt Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy a képviselők tájékoztatást kaptak a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról. Hozzátették: a találkozón Koltay András ismertette az NMHH feladatait, kitért a hatóság elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, postai felügyelettel kapcsolatos tevékenységére.

A közlemény szerint az elnök elmondta, hogy a hatóság az uniós szabályozással összhangban független szervezetként, a jogszabályi előírások alapján végzi felügyeleti és szabályozói tevékenységét.

Az NMHH elnöke kiemelte, hogy a tagországok médiahatóságainak függetlensége az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) 2018-as módosítását követően lett uniós követelmény, azonban Magyarországon a hatósági függetlenséget már 2010 óta biztosítja a jogi szabályozás.

A magyar médiapiac helyzetéről és a hírfogyasztási szokásokról szóló kérdésre Koltay András azt mondta, hogy a hazai médiapiac sokszínű, több ezer médium működik hazánkban, bárki alapíthat médiumot. A hazai hírfogyasztást is sokszínűség jellemzi, a közélet iránt érdeklődők számos forrásból tájékozódnak - tette hozzá.

Több témában is egyeztettek. Fotó: MTI
Több témában is egyeztettek. Fotó: MTI

Az elnök bemutatta a médiafelügyeleti rendszer működését és történeti fejlődését is. Ismertette, hogy a felügyeletet az öttagú médiatanács látja el, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg. A grémium független, tagjai tevékenységükben nem utasíthatók - írták a közleményben.

A delegáció tájékoztatást kapott az NMHH-t érintő legfontosabb szakmai kihívásokról, így az AVMSD által bevezetett új szabályokról, különös tekintettel a videomegosztó szolgáltatásokra vonatkozó előírásokra és az ezekhez kötődő hatósági feladatokra, továbbá az irányelvben megfogalmazott uniós hatósági együttműködésre is.

Megvitatták a médiapluralizmus magyarországi helyzetét és a folyamatban lévő uniós jogalkotással, elsősorban az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabállyal (EMFA) és a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel kapcsolatos álláspontokat. A találkozó végén elhangzott, hogy Magyarország a külföldről sugárzott televíziós szolgáltatások célországaként maximálisan érdekelt abban, hogy az Európai Unió audiovizuális hatóságai közötti együttműködés az új szabályoknak köszönhetően szorosabbá váljon, ezáltal biztosítva a médiafogyasztók, különösen a kiskorúak védelmét - áll az NMHH közleményében. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!