2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tarthatatlan lett a védők helyzete.

Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót. Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán "terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.

Rácz András külpolitikai elemző is arról írt, hogy a hegyi-karabahi vezetés bejelentette, hogy beszünteti a harcokat. A közlemény elismerte, hogy az azeri erők súlyos harcok után több helyen áttörték a védvonalakat és a védők helyzete tarthatatlanná vált. A megadás formálisan szerinte egy Moszkva által közvetített tűzszüneti javaslat mentén történt, de tartalmilag ettől még megadás.

A megállapodás főbb pontjai Rácz szerint:

  1. Hegyi-Karabah feloszlatja minden fegyveres erejét, a nehézfegyvereket pedig kivonják (Örményország felé.)
  2. Az örmény erőket is kivonják a térségből (érdekesség, hogy Örményország eddig konzisztensen tagadta, hogy lennének ott örmény erők)
  3.  A régió helyzetéről holnap kezdődik egyeztetés az azeri központi kormány és a helyi örmények képviselői között, terv szerint Jevlah városában.

Mindenesetre jelenleg úgy tűnik, hogy ez volt a karabahi konfliktus történetének legrövidebb, és gyaníthatóan utolsó háborúja szerinte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!