2p

Úgy tűnik, a kormány nem tudta megemészteni, hogy nem az az időjárás jött be, amit megjósolt az OMSZ, így fölöslegesen fújták le a tűzijátékot.

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese - közölte szerkesztőségünkkel a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

Indoklás nincs a közleményben, de az ügy hátterét nem nehéz kikövetkeztetni. Ahogy arról beszámoltunk, a kormánysajtó már korábban kikiáltotta "bűnösnek" a meteorológusokat az augusztus 20-i tűzijáték elmaradása miatt, mondván: téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, ami alapján az Operatív Törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött.

Az OMSZ ugyan rögtön jelezte, hogy a meteorológia már csak ilyen, a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmában - úgy tűnik azonban, hogy a kormány nem fogadja ezt el, és inkább azonnali hatállyal lefejezték a szervezetet.

Radics Kornélia egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: OMSZ
Radics Kornélia egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: OMSZ

Dr. Radics Kornélia 2013 óta vezette az OMSZ-t. A kinevezéskor közzétett életrajza szerint komoly szakmai munkásság áll mögötte, és számos elismeréssel is díjazták. A Magyar Meteorológiai Társaság 1996-ben Hille Alfréd Díjjal, 2005-ben Róna Zsigmond Ifjúsági Díjjal tüntette ki. A Magyar Tudományos Akadémia Pro Scientia Aranyérmét 1997-ben kapta meg, majd elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját a 2005 és 2011 közötti időszakra.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökétől 2005-ben kapott Emlékplakettet, 2007-ben a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, 2011-ben a Tiszti Szolgálati Jel III. fokozatát, 2012-ben a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát kapta.

Szakmai munkája elismeréseként 2013-ban a vidékfejlesztési miniszter Pro Meteorologia Emlékplakettet adományozott számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!