2018. március 12. 15:47
mfor.hu

Az egyetem közlése szerint szimpla bővülésről van szó.

Közös közleményt adott ki hétfőn a Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városa, melyben bejelentették, hogy olyan egyetértési megállapodásról tárgyalnak, mely lehetővé tenné az egyetemnek, hogy kampuszt hozzon létre az osztrák fővárosban. A sajtóanyag szerint ez nem kiváltaná, hanem csak kiegészítené a CEU központi, budapesti intézményét, és a New York-állambeli Bard College-en működtetett képzési helyszínét. Az új kampuszt az Otto Wagner területen hoznák létre, melyet a város 99 évre adna bérbe az egyetemnek.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt nyilatkozta, hogy Budapest marad az egyetem központja. Mint mondja, elkötelezettek abban, hogy a magyar fővárosban biztosítsák az intézmény hosszú távú jövőjét, és bízik abban, hogy a magyar kormány most már tényleg aláírja azt a szerződést, melyet épp ők kényszerítettek ki New York állammal. A tavaly módosított felsőoktatási törvény értelmében ugyanis Magyarországon csak ezzel lehetne biztosítani a CEU jövőjét.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy kampuszt nyitni nem olcsó mulatság, így a bővülés mellett ez a húzás lehet annak is a jele, hogy a közleményben foglaltakkal szemben a CEU már nem bízik abban, hogy a magyar kormány aláírja a New York állammal kötendő megállapodást. Erre ugyanis már rég meglett volna a lehetőségük, mégis hosszú hónapok óta húzzák-halasztják a dolgot. Belsős, CEU-s információink szerint is az utóbbi a valószínű. Az intézmény mindenesetre az új kampusz nyitásával bebiztosítja, hogy akkor is folytatják a munkát, ha nem lesz meg a megállapodás a magyar kormánnyal, vagyis ha csomagolni kényszerülnek.