<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A cég felmondta a szerződést. 

A Pegasus gyártója a világszerte kirobbant lehallgatási botrány nyomán felmondta a szerződést Magyarországgal és Lengyelországgal - írja a svájci Neue Zürcher Zeitungra hivatkozva a nepszava.hu. Az izraeli cég a visszaélések miatt a 102 megrendelőből csupán 37-et tartott meg, de az EU-ból csak ezt a két államot érinti a döntés - toldották meg az információt.

Nem tetszett a cégnek a sok visszaélés (fotó: depositphotos.com)
Nem tetszett a cégnek a sok visszaélés (fotó: depositphotos.com)

A lengyel Gazeta Wyborcza újság szerint a beszerzést még 2017-ben, a szakminiszter intézte Budapesten. Forrásként - átszámítva - 6 millió svájci frankot mozgósítottak. Ziobro most azt állítja, nem tudott a törvénytelenségről, de az állam tudja, mit kell tennie a bűnözőkkel szemben - tette hozzá a magyar lap.

A lengyeleknél egyelőre még nincsenek bizonyítékok, hogy kik figyelték meg még 2019-ben az ellenzék egyik vezető politikusát, illetve Tusk ügyvédjét, valamint azt az ügyészt, aki hangosan kiállt az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen. De a nyomás egyre nagyobb lesz Varsón. Merthogy valakik a három érintett telefonjára telepítették a szoftvert, ezt igazolta az a kanadai laboratórium, amely a többi hasonló ügyben is kimutatta a kémprogram használatát.

A magyar portál szerint az érvelés nagyon hasonlít arra, mint amit a magyar kormány felhozott, miután úgy tudni, hogy százak ellen vetették be a Pegasust. A hatalom először Budapesten sem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádakat, de azután novemberben beismerte a történteket. Hozzátéve, hogy minden törvényesen zajlott, csak éppen a hivatkozásul felhozott terrorellenes jogszabályt az igazságügyi miniszter nagyon szabadon értelmezheti - fogalmazott a nepszava.hu.