<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől - erről állapodtak meg a Tesco-Global Áruházak Zrt. és az illetékes szakszervezetek.

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet. A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől. A Tesco 2023-ban is gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket, illetve cafetériát is tartalmazó juttatási csomaggal egészíti ki munkatársai jövedelmét több mint 4,3 milliárd forint értékben, illetve a gépjárművel történő munkába járás költségének térítését nettó 15 forintról nettó 30 forintra emeli szintén március 1-től.

A Tescónál átlag 15 százalékkal emelkednek a bérek március 1-jétől. Fotó: Mfor
A Tescónál átlag 15 százalékkal emelkednek a bérek március 1-jétől. Fotó: Mfor

Az energiaárak emelkedése és az egyre növekvő infláció által okozott megélhetési nehézségek minden munkavállalónkat érintették. Élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatként a kedvező árú élelmiszerekkel segíthetjük leginkább a kiadások optimalizálását. Kollégáink kitartó munkáját ezért többek között az éves munkavállalói kedvezménykeret 66 százalékos emelésével, továbbá extra Clubcard kuponokkal és Tesco utalványokkal támogattuk. A felhasznált kedvezmények, illetve juttatások értéke így elérte az 1 milliárd 958 millió forintot.

„Teljesült az a célunk, hogy 2023-ban is versenyképes juttatási csomagot tudunk biztosítani kollégáinknak és az elmúlt évekhez hasonlóan folytatni tudjuk a munkatársak és a fenntartható működés érdekeit egyaránt szolgáló bérpolitikánkat” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.

A 2022. december 31-én érvényben lévő bruttó 275 ezer forintos alapbér 16,4 százalékkal bruttó 320 ezer forintra emelkedik. A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban – országszerte üzleteink felében – az alapbér emelése mellett megemeljük a lokációs pótlékot is: a pótlékkal együtt a bruttó alapbér 360 ezer forintra nő. Az elérhető maximális jövedelem az átlagos műszakpótlékkal és túlórával, cafetériával, vásárlási kedvezménnyel, valamint lokációs pótlékkal maximum bruttó 447 ezer forintra emelkedik, míg lokációs pótlék nélkül bruttó 407 ezer forint körül alakul.

Mindezzel párhuzamosan a Tesco a saját gépjárművel történő munkába járás költségének térítését nettó 15 forintról nettó 30 forintra emeli az egész vállalatnál.

A Tesco 2017 és 2022 között közel 27 milliárd forintos bérfejlesztést hajtott végre. A vállalat ezenkívül elkötelezett amellett, hogy munkatársai számára az alapbéremelésen kívül vonzó juttatási rendszert alakítson ki. A Tesco egyebek között díjazza a jubiláló munkatársakat, babacsomagkuponnal köszönti a friss szülőket, beiskolázási támogatást és extra szabadnapot nyújt az iskolások szüleinek, karácsonyi utalványt ad, ingyenes képzéseket és vásárlási kedvezményt biztosít, továbbá az ingyenesen igénybe vehető Munkavállalói Támogatóprogram keretében életvezetési, pénzügyi és jogi kérdésekben segíti a munkatársakat és családtagjaikat. Mindezek mellett családbarát intézkedései keretében extra fizetett távollétet tesz lehetővé az édesapák, az örökbefogadást tervezők, a jövőbeli nevelőszülők vagy a fogantatási eljárásban részt vevők számára, a súlyos betegség miatti távollétről visszatérőknek pedig lehetőséget ad, hogy az első négy hétben a szerződéses munkaidő felében dolgozzanak teljes munkabérért, míg az áruházlánc Tesco Angyal Alapítványa évente több száz rászoruló munkatárs számára nyújt összesen több tízmillió forintos anyagi segítséget.

„Nagyra értékeljük a Tesco példaértékű lépését, amellyel a kiskereskedelmi szektort érintő kihívások ellenére is a munkavállalók oldalára állt, ezzel is támogatva őket az országszerte tapasztalható megélhetési válságban” – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

„A bérmegállapodásban fontos szerepet játszott, hogy a Tesco sokrétű juttatási csomagot is biztosít munkatársainak. Ennek tényleges előnyét jól mutatja, hogy az elmúlt évben a kollégák több mint 1,9 milliárd forint értékben használták fel a vele járó kedvezményeket” – mondta Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet elnöke.