2p

De ennél nagyobb csapás lehet, hogy megvonnák Oroszország "legkedveltebb nemzet" státuszát. Itt vannak a legújabb amerikai szankciók.

Joe Biden újabb, Oroszországot sújtó szankciókat jelentett be magyar idő szerint péntek délutáni beszédében. Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok "tárt karokkal" várja az ukrán menekülteket, és további támogatást helyezett kilátásba Ukrajna számára.

Leszögezte viszont, hogy Amerika nem fog háborúzni Oroszország ellen Ukrajnában. "Az Egyesült Államok és Oroszország közti direkt konfrontáció a harmadik világháborút jelentené, ezt igyekeznünk kell elkerülni" - mondta.

Kijelentette viszont, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúja máris kudarcot vallott.

"Abban reménykedett, hogy harc nélkül uralma alá hajthatja Ukrajnát. Kudarcot vallott. Remélte, hogy megtörheti az európai ellenállást. Kudarcot vallott. Azt remélte, meggyengítheti a transzatlanti szövetséget. Kudarcot vallott. Azt remélte, megoszthatja az amerikai demokráciát az álláspontjaink mentén. Kudarcot vallott.

Az amerikai nép egységes. A világ egységes, és az ukrán emberek mellett állunk. Nem fogjuk hagyni, hogy autokraták és reménybeli császárok szabják meg a világ haladásának irányát. A demokráciák felnőttek a pillanathoz, a béke és a biztonság oldalán sorakozik fel a világ. Megmutatjuk erőnket, és nem fogunk meginogni."

Az újabb szankciók közül a legnagyobb hatása annak lehet, hogy Biden bejelentése szerint szövetségeseikkel együtt lépéseket tesz Oroszország MFN-státuszának (most favored nation) visszavonására. Ez azt jelentené, hogy megvonnák Oroszországtól a nemzetközi kereskedelmi egyezményekben a kiemelt, legkedvezőbb egyezményekre jogosító státuszt, ezzel megnyitva az utat ahhoz, hogy az államok magas vámokat vessenek ki az orosz termékekre, vagy akár meg is tiltsák azok importját.

Ez önmagában nem változtatna Oroszország kereskedelmi kapcsolatain, de erős jelzést küldene a világ országainak. Az Egyesült Államok már korábban megtiltotta az orosz olaj és gáz importját, Kanada pedig egyoldalúan felfüggesztette Oroszország MFN-besorolását, és gyakorlatilag minden Oroszországból érkező árura 35 százalékos vámot vetett ki.

Biden arról is beszélt, hogy "megtették az első lépéseket" az orosz vodka, tengeri hal és gyémánt importjának betiltásának irányába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!